Köszönet a bűnmegelőzési munkáért

2016. augusztus 31. (szerda)

A nyári Bűnmegelőzési Iroda fiataljai is hozzájárultak, hogy komolyabb bűnügyektől mentes szezont zárjon Keszthely – hangzott el a hétfőn a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A város már 12 éve szervezi és működteti a rendőrséggel karöltve az irodát. A cél, hogy az idei érkező turistákban olyan kép alakuljon ki, hogy Keszthely egy biztonságos város.

28 fiatal hét héten keresztül végzett idén bűnmegelőzési munkát Keszthelyen. Az iroda önkéntesei szórólapokkal és személyesen figyelmeztették az embereket a különféle veszélyekre a város frekventált pontjain. Az iroda dolgozóinak a város rendőrkapitánya és polgármestere mondott köszönetet.

Szálinger Barbara első alkalommal csatlakozott a Bűnmegelőzési Irodához. Célja, hogy rendőr legyen, ehhez pedig jó gyakorlatnak tartja az ilyen munkát. „Majdnem minden nap lenn voltam, kivéve a hétvégéket. A lopásokat előztük meg a strandon, és figyeltük, hogy ne hagyjanak elöl nagyobb értékeket, meg hogy a kocsik maradjanak bezárva” – mondja a cserszegtomaji lány. 

Barbarával együtt hét diák volt jelen a rendőrségen tartott zárórendezvényen. Az irodában pedig összesen 28 fiatal dolgozott július 4. és augusztus 21. között. Dr. Horváth István rendőrkapitány a szezon előtt elmondta, hogy nehéz lesz az elmúlt évhez hasonló sikeres, komolyabb bűnügyektől mentes szezont zárni. Részben a diákoknak köszönhetően ez mégis sikerült.
„Vállalhatatlan folyamatok, olyan bűncselekmény sorozatok, amelyek az idegenforgalomhoz kapcsolhatók, amely felróható lenne nekünk, vagy a városnak – ilyenek nem voltak. A gyerekek tették a dolgukat, ahogy felkészítettük őket, nagyon sok információszolgáltatással, járőrtevékenységükkel gyakorlatilag a város közbiztonságát erősítették” – mondta el a rendőrezredes. 

Az irodát 2004 óta működteti az önkormányzat, kezdetben pályázati pénzből, több éve pedig már önerőből. Idén is 1,5 millió forintot szánt erre a képviselő-testület. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, ahogy az elmúlt években, most is csak pozitív visszajelzések érkeztek a diákok és az iroda működésével kapcsolatban.:
„Nagyon sikeresnek ítélem meg, és a város vezetése is úgy gondolom, hogy erre az álláspontra fog jutni, hogyha meglátja ezeket az adatokat, amiket a rendőrkapitány úr az előbb ismertetett. Fontos számunkra, hogy Keszthelyről a turistákban egy olyan kép alakuljon ki és maradjon meg, hogy Keszthely egy biztonságos, sok szolgáltatást nyújtó, igazán turistabarát település, amelyik visszavárja szeretettel az ide látogatókat és még nagyobb szeretettel hívogatja azokat, akik még nem voltak Keszthelyen.”

A 28 diák közül többen is a rendőri pályára készülnek. Dr. Horváth István rendőrkapitány hozzátette, ez egy jó lehetőség a leendő kollégák összegyűjtésére. Szeretnék a fiatalokat úgy felkészíteni, hogy az érettségit követően komoly elhatározás alapján tudják a rendőri hivatást választani.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)