Köszönet az ápolóknak

2024. február 16. (péntek)
KesztHelyi identitás

Kitüntetéseket adtak át az ápolók napján a Keszthelyi Kórház dolgozóinak. Az ünnepségen méltatták az ápolók munkáját, azt, amit és ahogyan tesznek a betegek gyógyulásáért.

Az ápolók fontos feladata, hogy segítsék a betegeket. Tevékenységüket – bár egyidős az emberiséggel – a 19. században kezdték felértékelni. A hivatás egyik meghatározó személyisége volt hazánkban Kossuth Zsuzsanna, aki a legelső katonakórházakat szervezte meg. Munkássága eredményeképpen mintegy 70 teljesen felszerelt, élelemmel és dolgozókkal ellátott tábori kórház alakult Magyarországon.

Születésnapja, február 19-e 2014 óta a magyar ápolók napja. Ebből az alkalomból Keszthelyen is hagyomány, hogy köszöntik az egészségügyi szakdolgozókat. Az ünneppel szeretné az intézmény kifejezni háláját és köszönetét munkatársainak, akik nap mint nap helytállnak a betegek mellett.

„Kossuth Zsuzsanna a magyar egészségügy történetének egy kiemelkedő alakja. Meghatározta a lelki emberi tartást, hogy hogyan kell egy ápolónőnek élni az életét. Ez egy ünnep a nővéreket, az ápolókat, azt a munkát, amit ők végeznek, azt a láthatatlan erőkkel teli munkát tiszteljük meg. Megállunk egy pillanatra. Hagyjuk a lelkünket és a szívünket megtelni a tisztelettel és a megbecsüléssel.” – fogalmazott Dr. Gieth Andrea Borbála a Keszthelyi Kórház megbízott főigazgatója.

A Keszthelyi Kórházban 233 ápoló dolgozik. Feladatuk sokrétű. Hivatásukat a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs folyamatban egyszerre végzik. Ünnepségük azért fontos, hogy minél többen mondhassanak nekik köszönetet.

„Az ápolónak a nevében benne van a munkája, ápol. Vannak olyan alapápolási feladatok, amik hozzátartoznak a mindennapjainkhoz. Az egészséges emberéhez is és a beteg ember, ha ezt egyedül nem tudja megcsinálni, akkor az ápoló az, aki segíti ezeket a feladatokat elvégezni. Ő az, aki az orvos utasítására azokat a gyógyításhoz segítő feladatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a betegek meggyógyuljanak.” – emelte ki Lukácsné Turbéki Beáta ápolási igazgató.

Az ünnepségen hagyomány, hogy kitüntetéseket is átadnak. Jutalmat vehetett át Jáger Gyöngyi a belgyógyászati osztály szakápolója. Elismerték Tisclerné Galavics Valériát, aki a Szülészeti osztályon dolgozik. Vörös Lászlónét is kitüntették, aki az urológiai szakrendelés mellett ellátja a nephrológiai szakrendelés asszisztensi feladatait is. Jutalmat kapott Kocsisné Varga Judit, aki gyógytornászként dolgozik, valamint a krónikus osztályon az alapápolási feladatokból is kiveszi a részét.

„Próbálok az emberekhez mindig úgy viszonyulni, hogy jókedvet és vidámságot sugározzak feléjük. Hiszen ebben a kiszolgáltatott helyzetben számunkra fontos, hogy meleg szívvel, szeretettel álljunk hozzájuk. Minden kis mosdatáshoz, pelenkázáshoz egy-egy kis poént az ember elsüt, ezzel máris lazítunk a helyzeten, azon a szorongáson, amit ők átélnek. És nagyon fontos az, hogy emberként tekintsünk rájuk.”

Elismerték Vas András ápolási igazgatóhelyettes munkáját, a vándorserleget pedig a kórház higiénia, mint a legjobban teljesítő szervezeti egység kapta. Az ünnepségen elhangzott, az egészségügyi munka elképzelhetetlen az ápolók nélkül. Az eseményen verssel is megörvendeztették a résztvevőket.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek