Koszorúztak és taggyűlést tartottak a NABE tagjai

2021. október 22. (péntek)

Megkoszorúzták Deák Ferenc szobrát és számot vetettek az elmúlt év eseményeivel a NABE Keszthelyi Csoportjának tagjai. A dombormű előtt felelevenítették „a haza bölcsének” életét, a tanácskozáson pedig áttekintették az elvégzett feladatokat és meghatározták a jövő évi terveket is. A tagság a járvány ellenére is tartalmasnak ítélte a tevékenységét.

A „haza bölcsének” életútját elevenítették fel a NABE Keszthelyi Csoportjának tagjai a dombormű előtt. A Deák Ferenc és a Georgikon utca sarkán 2003-ban állíttatták a reliefet Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen elhangzott, Deák ugyan csak néhány hónapot járt Keszthelyre iskolába, de a város büszke arra, hogy személyes kötődése van „a nemzet prókátorához.” A NABE tagjai koszorút helyeztek el a domborműnél és Vörösmarty Mihály versével emlékeztek Deák Ferenc születésének 218. évfordulójára.

„Müller Róbert kért meg bennünket, ismerve korábbi tevékenységünket, hogy több emléktáblát avattunk. Igaz, hogy azok mind hölgyek voltak, mert hiszen a Nők a Balatonért Egyesület elsősorban a hölgyeknek, Balatonhoz vagy Keszthelyhez kapcsolódó hölgyeknek állít emléket. De kivételt tettünk, hiszen „a haza bölcsét” nem hagyhatjuk ki, és ezért Deák Ferencnek is állítottunk emléket.” – tájékoztatott Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE Keszthelyi Csoportjának elnöke.

A koszorúzást követően a Fejér György Városi Könyvtárban gyűlt össze a NABE Keszthelyi Csoportjának tagsága. A tanácskozáson áttekintették az elmúlt év eseményeit és megbeszélték a tervben lévő tevékenységeket. A tagok egy része Nagypáli ökofaluban tett látogatást az elmúlt héten, az itt tapasztalt jógyakorlatokat ismertették a csoporttal. Emellett értékelték a rendezvényeken való részvételt. Elhangzott, a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhetően számos programon tudták népszerűsíteni balatoni társasjátékukat.

„Kihasználtuk a szabadtéri rendezvényeket és vittük a társasjátékot, mindenütt propagáljuk. Ez volt a fő tevékenységünk, meg az összejövetel. Azon kívül jómagam meg még egy-két csoporttársam figyelemmel kísérjük a Balaton vízminőségét. Megszeppentünk a nyári algásodáson, ami korábban kezdődött, mint szokott és Györök felől, a györöki öbölben jelentkezett. Érdekes, hogy nem Keszthely felől, hanem a szigligeti öbölből húzódott be Györök felé. Aztán jött egy-két szélfuvallat, és elvitte délre vagy fölkeverte, tehát ezzel nagyon kell foglalkoznunk.” – tette hozzá a keszthelyi elnök.

A taggyűlésen elhangzott, az algásodás mellett a NABE fontosnak tartja, hogy a Keszthelyi-medencében felhalmozódott iszap ügyével is foglalkozzon. Vetőné Zeke Erzsébet elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérik a Balatongyöröknél lévő lerakót is, emellett minden lehetséges fórumon felhívják a figyelmet a problémára. A tanácskozáson arról is döntöttek, hogy szeretnének új tagokat toborozni. Mindenkit szeretettel várnak, akinek fontos a Balaton védelme és ideje is engedi, hogy részt vegyen a programokon. Jelentkezni a csoport közösségi oldalán lehet.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8530-koszoruztak-es-taggyulest-tartottak-a-nabe-tagjai