Foglalkoztatási paktum

2018. március 21. (szerda)

Közel 200 fő munkához jutását segítheti a paktumiroda

301 millió forintot nyert Keszthely Város Önkormányzata a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban megvalósuló foglalkoztatási paktum támogatására. A program a Zala Megyei Kormányhivatallal, a Városfejlesztési Irodával és a Civil a Civilekért Egyesülettel közös konzorciumban valósul meg. Az álláskeresőket segítő iroda április 1-én nyitja meg a kapuit. A tervek szerint közel 200 fő részére fognak munkaerőpiaci szolgáltatásokat nyújtani.

Zala megyében és a Keszthelyi járásban is az országos átlag alatt van az álláskeresők száma. 2017-ben 1004 főt tartottak számon Keszthelyen és környékén, a munkanélküliek között pedig az ötven év felettiek és az alacsony iskolai végzettségűek aránya magas. A foglalkoztatási paktum célja a munkanélküliség további csökkentése.Itt, a Kossuth Lajos utca 45 szám alatt, a Városfejlesztési Iroda szomszédságában nyílik meg április 1-én a paktum iroda. Az ügyfélszolgálat célja, hogy az álláskeresők és a munkáltatók igényeit közelítse. Az iroda a konzorciumi partnerekkel együttműködve képzésekkel és bértámogatással segíti a dolgozni kívánókat.

„Elsősorban munkaerőpiaci tanácsadást szolgáltatunk a Kossuth Lajos utca 45. szám alatt, a földszinti irodában. Aki pedig munkaerőpiaci tanácsadásban részesült, annak a későbbiek folyamán bértámogatásra is lehetősége van a Foglalkoztatási Osztály révén. Szeretnénk minél szélesebb partnerségeket kialakítani, azért is hívtunk a Foglalkoztatási Fórumba munkáltatói képviseleteket, mint az Ipartestület, a Vállalkozói Klub vagy a Turisztikai Kft., illetve a Szakképzési Centrum és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.” – tájékoztatott Vozár Péterné, a paktumiroda vezetője.

Az iroda működésére uniós pályázaton nyert 301 millió forintot Keszthely Város Önkormányzata. A foglalkoztatási paktum aláírására hétfőn délután került sor a Balaton Színházban. A rendezvényen elhangzott a program célja többek között a gazdaságélénkítés, a foglalkoztatási szint növelése és mindezek által a lakosság életszínvonalának javítása.

„Az elmúlt években több olyan pályázaton indult Keszthely Város Önkormányzata, így utólag azt mondhatjuk, hogy sikeresen, amelynek a célja az volt, hogy a munkaerő megtartás, a munkaerőpiaci szereplők helyzetének a javítása, a vállalkozói igényeknek illetve az álláskeresőknek, aktív és inaktív álláskeresőknek a foglalkoztatásba való visszasegítése.” – emelte ki Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere.

A megyében ez a hatodik paktum, amelyben az önkormányzatok, a Kormányhivatalokkal és civil szervezetekkel együttműködve segítik az álláskeresőket. Az iroda fontos célja az is, hogy az inaktív, azaz a Foglalkoztatási Osztályokon nem regisztrált munkakeresőket is felkutassa és álláshoz segítse.

„Ami új ebben, hogy a civil szervezetek segítségével az úgynevezett inaktívakat is, tehát akik pillanatnyilag nem dolgoznak, de bevonhatók a munka világába, azokat is segíti. Ehhez ad tanácsadást, képzést, és mindenképpen akár még bértámogatást is ad. Ez azért jó, mert az volt a célkitűzés, hogy a területi forrásokat is minél inkább a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés szolgálatába állítsuk.” – hívta fel a figyelmet Manninger Jenő miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője kiemelte rendkívül fontos a programban résztvevő szereplők együttműködése. Elhangzott, nem csak a munkanélküliek álláshoz segítése lényeges, hanem a munkaerőhiány csökkentése is.

„Mindig szükség van a megfelelően képzett munkaerőre, hiszen hiány van a vendéglátás területén is, szakácsokra, pincérekre, ugyanakkor az építőiparban is különböző szakképzett munkaerőre folyamatos hiány mutatkozik ebben a térségben is. Ezért próbáljuk meg ennek megfelelő képzésekkel és munkáltatói lehetőségekkel segíteni.” – tette hozzá a főosztályvezető.

A munkaerő-piaci szolgáltatások igénybe vételére a keszthelyi és a zalaszentgróti járás területén is lehetőségük lesz a célcsoport tagjainak. A projekt a tervek szerint 196 fő részére nyújt munkaerőpiaci szolgáltatásokat és 86 fő munkába állását segíti majd elő.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8629/kozel-200-fo-munkahoz-jutasat-segitiheti-a-paktumiroda/