Közel 300 keszthelyi diák érettségizik

2021. május 5. (szerda)

A matematika írásbelikkel folytatódtak ma az érettségi vizsgák. Közép- és emeltszinten mintegy 73 ezer tanuló ad számot tudásáról hazánkban, Keszthelyen 295 diák érettségizik. A televíziónk által megkérdezett diákok nehéznek értékelték a matematika feladatsort. A középszintű vizsgán valószínűség- és százalékszámítás, síkgeometria és logaritmusok is kerültek a diákok elé.

A vizsga megkezdése előtt fél órával az utolsó diák is megérkezett a Vajda János Gimnáziumba, hogy számot adjon matematikatudásáról. Az iskola 92 diákja mellett mintegy 20 fő érkezett, hogy itt tegye le emeltszintű érettségijét. Matematikából 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáztak országszerte.

A vizsgákat szigorú járványügyi intézkedések mellett tartják. Stábunk ezért nem készíthetett felvételeket az épületben. Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, számukra a maszk viselése ajánlott, míg a felügyelőtanároknak kötelező. A 180 perces középszintű matematikavizsgán két feladatlapot kellett megoldani a diákoknak. Az első feladatlapban számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián és szögek is szerepeltek. A második, hosszabb és összetettebb feladatokból álló részében egyenletrendszer, síkgeometria, gráfok, százalékszámítás és logaritmusok kerültek a vizsgázók elé.

A vizsgázók többsége kihasználta a rendelkezésükre álló 180 percet. A televíziónk által megkérdezett érettségizők szerint nehéz volt a mai matematika vizsga. A Keszthelyi Közgazdasági Technikum diákjai több érettségi feladatsort oldottak meg az elmúlt hónapokban, ezekkel összevetve ítélik nehéznek az idei feladatsort.

„Az első rész, ahol 12 feladat volt, azt mondom, könnyű volt, az úgy jól ment, de a második részben, ahol négyet kellett megoldani, abból a négyből három az szerintem jól ment nekem, meg a többieknek is. A legvégén, ahol ki kellett választani a háromból kettőt, ott meg egyiket szerintem sokan nem tudták megoldani, mert ilyet nem nagyon csináltunk. Meg aztán tényleg nem lehet teljesen felkészülni magára az érettségire, főleg így online oktatásba” – nyilatkozta Esztergomi Péter, a Keszthelyi Közgazdasági Technikum érettségizője.

A Keszthelyi Közgazdasági Technikumban 61 tanuló érettségizik, 24-en emeltszintű vizsgára vállalkoztak, közülük 10 fő közgazdasági ismeretekből. A tanárok azt tapasztalták, hogy jó hangulatban, felkészülten kezdhették meg tanulóik az idei érettségi vizsgákat.

Siszler Katalin, a Keszthelyi Közgazdasági Technikum igazgatója: „A tanáraink az elmúlt időszakban kiscsoportos érettségi-felkészítő foglalkozásokat tartottak valamennyi tantárgyból, de felajánlották online formában is a gyerekeknek, akik éltek ezzel, egyénileg is megkeresték a tanárokat mindenféle fórumon, akik segítettek nekik. Én a magyar nyelv és irodalomról úgy gondolom – szakosként – hogy megoldható feladatot kaptak a gyerekek és jó hangulatban távoztak az intézményből mind a pedagógusok, mind a gyerekek. Hogy mi lesz ennek az eredménye, az nyilván akkor fog kiderülni, amikor majd kijavították a tanárok. A mai napon a matematika érettségi folyik. Egy kicsit nagyobb izgalommal érkeztek a gyerekek a matematikára, de feltételezem, hogy ezt is sikerrel meg fogják oldani.”

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik. Szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak az érettségik. A keszthelyi középiskolákban összesen 295 tanuló tesz vizsgát.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8020-kozel-300-keszthelyi-diak-erettsegizik