Közel negyvenen díjlovagoltak Keszthelyen

2021. június 3. (csütörtök)

Közel negyvenen mérették meg magukat a Magyar Imre Emlékverseny első fordulóján. A Georgikon lovardájában díjlovasok mutatták meg tudásukat a versenybíróknak. A viadal során rendkívül fontos ló és lovasának összhangja, illetve a különböző lépések precíz kivitelezése. A versenyen rajtvizsgára is lehetőség volt és a fiatal lovak is bemutatkozhattak.

Lóról és lovasáról szólt a szombat a Georgikon lovardájában. Az idén 11. alkalommal szervezték meg a Magyar Imre Emlékversenyt, amelynek során több osztályban mérhették össze a tudásukat az indulók. A díjlovasoknak előre meghatározott feladatokat kellett végrehajtaniuk, a bírák nem csak a precíz kivitelezést, hanem ló és lovasának összeszokottságát is pontozták.

„Ez egy versenysorozat, négy részből áll, ez az első fordulója. Bajnoki rendszer van és ugye azért indulunk, a bajnokságért. Tehát minimum kettő fordulón részt kell venni azért, hogy valaki indulhasson a bajnokságon.” – mondta egy versenyző, Nemes Péter.

A versenyen lehetőség volt rajtvizsgát tenni és a fiatal lovak is bemutatkozhattak. Jó lehetőség ez azok számára, akik nem csak a versenyzésben, hanem a lovak trenírozásában is fontos szerepet játszanak. Ilyenkor ugyanis elsősorban nem az állat képességeire fordítanak figyelmet, hanem arra, hogy hogyan viselkedik egy versenyhelyzetben, illetve idegen lovak és lovasok közelében.

„Azon túl, hogy a lónak milyen a kvalitása, az egy nagyon-nagyon fontos dolog, hogy a ló mentálisan hogy áll hozzá ahhoz a környezetváltozáshoz, ahhoz a követelményhez, amit egy verseny támaszt felé. Nyilván ebből nagyon sok információt le lehet szűrni a ló további képzéséhez, illetve e menedzsmentjéhez.” – tette hozzá Szokol Csaba, sportedző.

A díjlovaglás nem tartozik a leglátványosabb sportok közé, azonban minden más lovassportnak ez az alapja. Elengedhetetlen a ló és lovasának összhangja, illetve az állat megfelelő felkészítése. A verseny során különböző lépéseket, lépésváltásokat kell bemutatnia az indulónak.

„A szempontok általában az összhang, a harmónia. Itt a verseny két élőlényről, egy lóról és egy lovasról szól és minél nagyobb harmóniával hajtják végre a feladatokat, mutatják be a gyakorlatokat, annál magasabb pontokat fognak elérni. Tehát itt összefügg, hogy a lovas milyen kapcsolatban van a lóval, mióta gyakorol, mióta edz vele.” – tájékoztatott Wágenhofferné Magyar Ágnes versenybíró.

A 11. Magyar Imre Emlékversenyen közel negyvenen indultak. A szervezők elmondták, nagy öröm, hogy évről évre egyre népszerűbb a lovassport a fiatalok körében is.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8098-kozel-negyvenen-dijlovagoltak-keszthelyen