Közel száz település csatlakozott az EKF programjához

2021. július 2. (péntek)

Veszprém városa a régióval közösen nyerte el 2018-ban az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Céljuk, hogy közös erővel mutassák meg a régió értékeit és sokszínűségét a világban. A regionális csatlakozási lehetőségekről 12 állomásból álló roadshow keretében tartanak tájékoztatást, melynek záró programja szerdán Keszthelyen volt, a Balaton Színházban.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere köszöntötte a Veszprém-Balaton 2023 programjához csatlakozó települések vezetőit, szakembereit. A polgármester köszöntőjében emelte ki, hogy Keszthely, mint az idegenforgalomból élő balatoni város, a városi stratégia megfogalmazásánál desztinációs célként a kultúrára, valamint a sportra és szabadidőre épülő tevékenységeket jelölte meg. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt megvalósítása, a régió összefogását jelenti, amihez Keszthely a továbbiakban is biztosítja a partnerséget.A 30 éve indított programban eleinte csak nagyobb városok vettek részt, mára azonban régiók, kistelepülések is csatlakoztak.

„Várvölgy település nagyon jó kapcsolódási pontnak és egy kitörési lehetőségnek látja az Európa Kulturális Fővárosa programhoz való csatlakozást. Elsőként a Kultúrpajta programhoz kapcsolódunk. Az amúgy is az elmúlt időszakban aktívvá tett közösségi életet még inkább fellendítsük és annak a programnak köszönhetően kifelé is megmutathassuk Várvölgy település értékeit.” – mondta el Barcza Balázs Várvölgy polgármester.

A két év előkészítést igénylő program, nem területfejlesztési program és nem kulturális alap. Kizárólag célhoz kötötten támogat kulturális, művészeti programokat. A balatoni kiemelt üdülőkörzet 210 településéből 98 már kifejezte csatlakozási szándékát. Köztük Sármellék is.

„Úgy gondolom egyrészt jó lehetőség arra, hogy megismerjék Sármelléket. Tudjunk csatlakozni egy kicsit Veszprém környékéhez is. Egy kicsit tudjunk közösségileg is csatlakozni és pályázati lehetőségeket látunk mi ebben mi Sármelléken nagyon jól tudunk csatlakozni ehhez, hiszen nem csak rendezvényeken, hanem akár ingatlanfejlesztésekre is lehet, turisztikai oldalon pályázni és úgy gondoljuk, hogy Sármellék erre megfelelő adottságokkal rendelkezik.”- mondta Horváth Tibor polgármester.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programot, annak előnyeit és a programhoz való csatlakozás feltételeit Mike Friderika programfejlesztési igazgató ismertette.

„Illetve azok számára is szerintem újszerű információkat tudunk, akik már csatlakoztak, akik már csatlakoztak,ismerik a programunkat esetleg dolgozunk már együtt. Tájékoztatást adunk a különböző pályázati lehetőségeinkről, ill. általában a pályázati rendszerünk működéséről. Tulajdonképpen a pályázati rendszer az amin keresztül a helyiek, a helyben működő szervezetek csatlakozni tudnak a programhoz. E keretek között tudják megálmodni azokat a projekteket,programokat amikkel akár már idén, de inkább 2022-ben és 2023-ban az EKF programsorozat részeként velünk együtt tudnak valami izgalmasat megvalósítani.”- adott tájékoztatást Mike Friderika.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa régióban a programhoz csatlakozott települések egyetértettek abban, hogy az EKF a művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8185-kozel-szaz-telepules-csatlakozott-az-ekf-programjahoz