Közeledhet a tél, a Közút felkészült

2023. november 10. (péntek)

Téli üzemmódra kapcsolt a Magyar Közút Zrt. Mostantól országosan 19 vármegyei igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok beállta előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra.

Megtartották a hagyományos gépszemlét a Közút keszthelyi üzemmérnökségén. Minden évben november 10-én állnak át a téli üzemmódra. Erre az időpontra kell meggyőződniük, hogy a téli időjárásra megfelelően fel lettek-e készítve a járművek. A kombinált gépek és traktorok is készen állnak a bevetésre. Zala vármegyében 1680 km-nyi úthálózat tisztításáról kell gondoskodniuk a szakembereknek, a keszthelyi mérnökség esetében ez 400 km-t jelent.

„Számos eszközzel készülünk az elhárításra. Hogyha teljes bevetésről van szó, akkor egy mérnökségen 12 gép indul el a szélrózsa több irányába és kezdi meg a téli elhárítási munkát. Megyei szinten ez 40-50 gépet jelent. Rendkívüli esetben további gépeket tudunk bevonni az elhárításba külső vállalkozóknak az alkalmazásával.” – mondta el Mórocz József a Magyar Közút Zrt. Zala Vármegyei Igazgatóság igazgatója.

A síkosságmentesítő anyagokat is beszerezték már és elkészítették a téli elhárítási terveket. A zalai raktárakban jelenleg 4600 tonna só, 46000 liter kalcium-klorid oldat és 650 tonna érdesítőanyag van.

Az átállásról sajtótájékoztató keretében is beszámoltak a szakemberek. Elhangzott, a téli időszakban megnő a Katasztrófavédelem feladata. Az egyenruhások is felkészültek, megtartották koordinációs értekezletüket.

„A kommunikáció egyik legfontosabb része, hogy nagyon sok szervezet időben ad tájékoztatást arról, hogyha lesz vagy várható rendkívüli időjárási helyzet. Erre a lakosságnak fokozottan kell figyelnie. Tehát ilyenkor még nagyobb érzékenységgel kell ezeket az úgymond híradásokat fogadni.  És itt mindenkinek az öngondoskodó képességére nagyon nagy szükség van. Tehát egyrészről, ha olyan au útviszony, akkor ne induljanak el. Ha pedig mindenféleképpen el kell indulni, akkor fogadják meg azokat a jó tanácsokat, amiket a médiában lehet hallani. Akár hólánc, akár takaró , akár élelemmel való ellátás, akár az, hogy teli tankkal induljanak útnak az emberek.” – fogalmazott Szabó István a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Bár az elmúlt években nem mutatta meg zordabb arcát a tél, mindenkinek érdemes időben felkészülni a hideg évszakra. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy minden esetben az időjárási körülményeknek megfelelően közlekedjünk, így nagyobb eséllyel előzhetőek meg a balesetek.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

Képek