Közeledik a karácsony

2021. december 21. (kedd)

Az utolsó gyertya is fellobbant Keszthely város adventi koszorúján. A szeretet lángját Szemerei János evangélikus püspök gyújtotta meg. Beszédében az adventi koszorú jelentéséről beszélt a jelenlévőknek. Hangsúlyozta, a világ világosságának születése fontos ünnep a keresztény világban.

A negyedik adventi vasárnap a Csány-Szendrey Általános Iskola kisdiákjai és pedagógusai örvendeztették meg a közönséget a Fő téren. Ünnepi dallamaikkal kezdődött el a városi ünnepség.

Szemerei János evangélikus püspök beszédében elmondta, az első adventi koszorún még 28 gyertya volt. Minden nap eggyel többet gyújtottak meg. Hangsúlyozta, a koszorúra nem szabad dísztárgyként tekinteni. A rajta található gyertyáknak ugyanis üzenetük van a világ felé. Ez az év legsötétebb időszakában készül, amikor rövidek a nappalok és hosszabbak az éjszakák.

„Tudjuk, hogy már az ősi időkben is ünnepelték ezt a téli napfordulót. Pogány ünnep volt, de a Krisztus hívők, amikor karácsonyt a téli napfordulóhoz igazították, annak az volt a hitvallásos üzenete, hogy számunkra, Krisztus-követők számára ez a fordulat azt is jelenti, hogy nem csak fizikai értelemben van szükségünk arra, hogy a sötétség hatalma visszaszoruljon és legyen több a világosság, hanem átvitt értelemben, lelki értelemben is.”

A püspök kifejtette, a sötétség rosszul érint bennünket, főként az északi országokban látható, hogy ebben az időszakban sok a depressziós ember. Lelkileg pedig rosszul érint bennünket minden, amit a sötétséghez kapcsolunk.

„A Krisztus-követők karácsonnyal azt is kifejezésre juttatták, hogy a sötétségnek ez az átvitt értelmű korszaka is egy új fejezetet nyithat Jézus születésével, akit mi a Világ Világosságaként tisztelünk, imádunk és próbálunk követni. Hiszen ő az egyetlen, aki győzni tudott a sötétséget hatalma fölött. Ezért olyan fontos ünnep a keresztyén nyugati civilizációban Jézus Krisztus születése.”

A köszöntőbeszéd után Szemerei János, Nagy Bálint és Manninger Jenő közösen gyújtották meg a szeretet lángját. Ezt követően valamennyi jelenlévő kaphatott a betlehemi lángból egy-egy mécses segítségével, hogy mindannyiuk otthonába betérhessen ez a fényesség is. A betlehemi Születés-barlang örökmécseséből vett láng Isten szeretetének és békéjének szimbólumaként érkezik meg hosszú évek óta Magyarországra osztrák cserkészek közreműködésével. A karácsonyi kirakodóvásár, illetve a korcsolyapálya továbbra is üzemel, egészen január elejéig várják az érdeklődőket és kikapcsolódni vágyókat a Fő téren.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8698-kozeledik-a-karacsony