Közfoglalkoztatásról és önkormányzati cégek eredményeiről

2014. május 15. (csütörtök)

A keszthelyi önkormányzat és intézményei idén várhatóan 43 főnek, más keszthelyi intézmények és szervezetek további 29 főnek biztosítanak munkát a nyári közfoglalkoztatás keretében – erről is döntött mai soron kívüli ülésén a város képviselő-testülete.

A nyári közfoglalkoztatási programban mintegy 30 millió forintos keretösszeg áll Keszthely rendelkezésére, ebből a pénzből négy és fél hónapos időtartamban 72 ember napi 8 órás foglalkoztatását tudják fedezni. Az állami támogatás a dolgozók bérének és járulékainak 70 százaléka, a maradék 30 százalékot a foglalkoztató állja.
Az önkormányzati hivatal öt munkavállalót alkalmaz a program keretében május 16-ától szeptember 30-ig, ennek önerőként vállalt költsége 759 ezer forint. A Goldmark Művelődési Központ és a Fejér György Városi Könyvtár egy-egy, az ESZI és a Balatoni Múzeum két-két embernek biztosít munkát, a VÜZ Kft-nél tizenöten, a GESZ-nél pedig 17-en helyezkedhetnek el. Az ezzel járó költségeket – az önkormányzat jóváhagyásával – az intézmények saját költségvetésükből fedezik. Az önkormányzati intézményeken felül részt vesz a közfoglalkoztatásban a Keszthelyi Kórház, a Helikon Kastélymúzeum, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Fogyatékosok Nappali Otthona, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Georgikon Tanüzem, a Szociális Szolgáltató Központ, valamint a Vízimentő Egyesület.
A keszthelyi önkormányzat minden évben igyekszik kihasználni az állami támogatás adta lehetőséget, így például tavaly a hivatal négy embernek biztosított munkát tíz hónap időtartamban, és az idei év első négy hónapjában is száz százalékos támogatással alkalmazott négy munkavállalót a téli közfoglalkoztatási programban. Keszthely városa emellett jelenleg 431 embernek biztosít támogatást aktív korúak ellátása keretében.

A májusi soron kívüli ülésen – melyet Ruzsics Ferenc polgármester távollétében Pálinkás Róbert alpolgármester vezetett – a képviselő-testület megtárgyalta az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tavalyi évi tevékenységéről szóló beszámolókat. Ezekből kitűnik, hogy mind a VÜZ Nonprofit Kft, mind a Keszthelyi Televízió Szolgáltató Nonprofit Kft, mind a KETÉH Kft pozitív eredménnyel zárta a 2013-as gazdasági évet, egyedül a HUSZ Kft. volt veszteséges. Ennek oka a cég nagy kintlévőség-állománya, mely abból adódik, hogy sokan tartoznak a hulladékszállítási díjjal. Mivel a közszolgáltatási díj be nem fizetése ugyanúgy köztartozásnak minősül, mint például az adótartozás, ezért ezeket a HUSZ Kft. átadja a NAV-nak behajtásra. Az elmaradást felhalmozóknak érdemesebb tehát részletfizetést kérniük a tartozásuk törlesztésére, hiszen a végrehajtási költség jelentősen meg fogja növelni a követelt összeget.

A képviselők döntöttek arról is, hogy pályázatot nyújt be a város a Goldmark Károly Művelődési Központ udvarán található, régen gyerekkönyvtárként működő épület felújítására és hasznosítására. A pályázat a városi épített örökség megőrzését célozza, melynek keretében lehetőség nyílik országos műemléki védettség alatt álló épületek helyreállítására, felújítására a hozzá tartozó zöldfelület rekonstrukciójával együtt. A tervek szerint a felújított épületben a balatoni vitorlás hajózást és a város jelképének számító Phoenix gályát is bemutató állandó kiállítás kapna helyet. Emellett a műemlék épület udvari részének is kiemelt szerepet szánnak, az a kertrendezési terv szerint közösségi térként funkcionálna, egyben összekötné a gyalogosforgalom számára a Kossuth és a Bem utcát. A pályázat teljes költségvetése mintegy 300 millió forint, melyhez az önkormányzat 5 százalékos, 15 millió forintnyi önerőt vállal.