Közmeghallgatás: csekély érdeklődés, sok kérdés

2021. október 30. (szombat)

Közmeghallgatást tartott csütörtökön a keszthelyi városvezetés. A Balaton Színházban rendezett eseményen csekély volt a személyes érdeklődés, inkább írásban intéztek kérdéseket a városlakók. Elsősorban fejlesztésekkel és közlekedéssel kapcsolatos kérdések hangzottak el. Szóba került a Sörház helyzete, a Szalasztó utca forgalma és a gyorshajtók is.

A városvezetés és a különböző intézmények, cégek, szervezetek részéről több mint harmincan voltak jelen a közmeghallgatáson. Az érdeklődők száma 7 fő volt. Az önkormányzatnak törvényi kötelezettsége évente legalább egy alkalommal közmeghallgatást tartani. Bevezetőjében dr. Gábor Hajnalka jegyző jelezte, hogy a közmeghallgatáson a város egészének, vagy a lakosság egy csoportjának problémáival, érdekeivel összefüggő kérdéseket, észrevételeket lehet feltenni.

„Kérem Önöket, hogy magánügyekben ne kérjenek szót. Arra a képviselői-, polgármesteri fogadóóra ad lehetőséget, illetőleg természetesen a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási idejében is a kollégák” – mondta Gábor Hajnalka.

Keszthely polgármestere először egy tájékoztatóban foglalta össze az elmúlt időszak legfontosabb fejlesztéseit, eseményeit. Nagy Bálint beszélt a járvány hatásairól, a Balaton-part fejlesztéséről, az ipari parkról, játszó- és közösségi terekről, a Sörház és a Kísérleti utcai óvoda helyzetéről és közlekedési fejlesztésekről.

A városvezetés a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is lehetőséget biztosított arra, hogy a kérdéseket előzetesen, írásos formában is be lehessen nyújtani. A válaszokból kiderült, hogy az önkormányzat minden évben forrást biztosít a kezelésében lévő utak felújítására. Kérték a lakosságot, hogy jelezzék igényeiket. A Zsidi és Csapás út megnövekedett forgalma mérséklődni fog, hiszen hamarosan elkészül a Rezi úti körforgalom. A kutyás strandhoz vezető kerékpárúttal kapcsolatban érkezett kérdés. A válaszban elhangzott, hogy szélesíteni fogják az úttestet. A Szalasztó és a Bécsi kapu utca is szóba került. A polgármester elmondta, a kérdés aktuális: egy jövő heti munkamegbeszélésen vizsgálják a Szalasztó utca kétirányúsításának és a Bécsi kapu út felújításának lehetőségét. A Sörházzal kapcsolatos kérdésre a polgármester elmondta, hogy 600 millió forintért adták el az érsekségnek az épületet, melyből a pályázati visszafizetést és az eddigi városi kifizetéseket is fedezni tudják. Mindemellett a főegyházmegye 9 milliárd forintos fejlesztést fog itt végrehajtani.

„Ha így nézem – financiálisan – akkor azt is tudom mondani, hogy egy sikertörténet a város részéről ez a jelentős új beruházás, ahol a város és a veszprémi érsekség egy nagyon komoly, szoros és reményeim és terveim szerint hosszú távú együttműködése tud elindulni” – mondta Nagy Bálint polgármester.

A megjelentek közül négy fő tett fel kérdéseket. Jelzés érkezett, hogy a Zsidi úton sok a gyorshajtó. A rendőrség és a polgármester is ígérte, hogy megvizsgálják, hogyan tudják hatékonyabban kiszűrni a szabálysértőket. Két felszólaló is jelezte, hogy a hivatal, illetve a polgármester felé intézett megkeresése sikertelen volt, válasz nélkül maradt. Nagy Bálint jelezte, hogy a polgarmester@keszthely.hu címre várja az üzeneteket, melyekre kötelezettsége két héten belül válaszolni neki, vagy az illetékes munkatársának. Ötletként merült fel, hogy telepítsenek fekvőrendőrt az Arany János utcába. A polgármester jelezte, hogy ha ez az igénye a lakóknak, megteszik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy pár hónap elteltével már a forgalomlassító áthelyezését szokták kérni a zaj miatt.

A felszólalók rendelkezésére álló 2+2 percnyi időt jóval túllépték. Olykor már-már kezelhetetlenné, vagy komikussá vált a párbeszéd egyes felszólalókkal. A közmeghallgatás közel két és fél órás volt.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8557-kozmeghallgatas-csekely-erdeklodes-sok-kerdes