Közmeghallgatás II.

2014. december 31. (szerda)

A város közlekedése, az utak és a piac állapota is felvetődött a közmeghallgatáson. A Balaton Színházban mintegy húsz fő érdeklődő tette fel kérdéseit és mondta el panaszát a várossal kapcsolatban. Az önkormányzatnak évente egy alkalommal kötelező közmeghallgatást tartania. Október végén már volt egy közmeghallgatás, melyen csupán egy fő jelent meg. A városvezetés ezért újból lehetőséget adott a lakosságnak.

„Nagyon komoly sérüléssel járó balesetek történtek (…), valaminek történnie kell.” – az új elkerülő út és a Rezi út kereszteződésének veszélyességére hívta fel a városvezetés figyelmét Rajnai István, aki szerint mindenképpen kell tenni valamit, hogy biztonságosabb legyen a csomópont.

„Manninger képviselő úr akkor, az átadás napja után ígéretet kapott arra, hogy a tervezés elkezdődik és egy körforgalmat fognak oda tervezni, hogy ez hogyan áll, ezt nem tudom.” – Ruzsics Ferenc polgármester válaszában elmondta, hogy a problémát ők is többször felvetették már az építés előtt, de azt a döntéshozók nem vették figyelembe. Mivel nem önkormányzati hatáskör a csomópont, ezért az eddigieknél nem tud többet tenni a város.

Felmerült az ipari beruházások kérdése, melyre a polgármester kifejtette, hogy a VÜZ Kft. hitelfelvételével megépítik a régóta tervezett ipari parkot és inkubátorházat, és szeretnének valamilyen élelmiszerfeldolgozó üzemet a városba telepíteni. Ruzsics Ferenc hozzátette, hogy nagyon bízik abban, hogy a következő ciklusra elkülönített, élelmiszerfeldolgozókra szánt állami forrásokból jut Keszthelyre is és egy kisebb üzemet meg lehet majd itt építeni.

A lakosság részéről többször felmerült a közlekedés helyzete, elsősorban a Szalasztó és a Georgikon utca kapcsán. Ruzsics Ferenc elmondta, hogy a kerékpárút építése keretében újra lehetővé teszik, hogy jobbra is lehessen kanyarodni a Kastély utcából. A Szalasztó utca kétirányosítása valószínű nem fog megtörténni.
A Toldi utca kapcsán hangzott el kérdés, hogy van-e lehetőség szélesítésre. Az önkormányzat többször foglalkozott a kérdéssel, de erre nincsen lehetőség.
A kátyúzásokkal és útjavításokkal kapcsolatos kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a nagyobb forgalmú utak élveznek elsőbbséget, így a kis utcákra csak később kerülhet sor.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt kifogásolta, hogy a karácsonyi adományra szánt pénzüket nem tudták felvenni, mert a megítélt pénzről csak közvetlenül az ünnepek előtt szereztek tudomást. A polgármester elmondta, hogy már december elején értesült Horváth Ferenc a pénzről. Pénztári kifizetés is történt a hivatal részéről december közepén, de az RNÖ tagjai a támogatást nem, a tiszteletdíjukat viszont felvették.

Többen felvetették a piac állapotát, melynek forgalma jóval elmarad a korábbi évekhez képest.
A közmeghallgatáson a helyenként gyenge, vagy hiányos közvilágítást említették még a jelenlévők a Georgikon utcában, illetve a Balogh Ferenc utcai garázssoron. Fakivágási kérelem is felmerült egy Pipacs utcai büfé kapcsán.
Az önkormányzat, illetve a hivatal dolgozói amire tudtak a helyszínen válaszoltak, a többi kérdésre írásos formában reagálnak.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)