Közös ügyünk a zöldenergia

2024. április 12. (péntek)

Zöld energetikai konzultációt indított a kormány. Az egy hónapja kezdődött online párbeszédben kérdezik meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról. György László kormánybiztos arról beszélt pénteken Keszthelyen, hogy fontos az emberek véleménye, mely alapján a kormány megvalósítja stratégiáit. Keszthelyen is több terv van a további zöld beruházásokra.

Magyarország zöldgazdaságot szeretne kiépíteni, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A kormány célja, hogy 2030-ig jelentősen növelje a napelemes, a szélenergia és a tárolói kapacitást. A kormány a konzultáció segítségével finomhangolja a zöld gazdasági fordulathoz szükséges stratégiát. 13 kérdésben várják a véleményeket a napelemekről, rezsicsökkentésről, elektromobilitásról – mondta el Keszthelyen György László kormánybiztos.

„Azért tartjuk fontosnak, hogy megkérdezzük a magyarok véleményét arról, hogy mit gondolnak a zöld gazdasági fordulatról Magyarországon, mert büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország végre egy globális gazdasági átalakulásnak nem követője, hanem éllovasa. Ráadásul egy olyan piacról beszélünk, egy olyan gazdasági területről beszélünk, amelyben ha éllovasok vagyunk, akkor nem csak magyarok százezreinek tudunk évtizedekre előre jól fizető, biztos munkát biztosítani, hanem az unokáink számára is tiszta, fenntartható és környezetbarát jövőt tudunk biztosítani” – mondta a kormánybiztos.

A kormánybiztos hozzátette: a zöld gazdaság piaca egyre növekszik. Ebből egy kis szeletet kihasítva jelentős gazdasági potenciált aknáz ki Magyarország. A zöld gazdaság területei közé tartozik a zöldenergia megtermelése, tárolása, felhasználása és újrahasznosítása.A 2030-ra tervezett napelemkapacitások már 2024-re teljesültek, hazánk akcióterve jól halad, jó úton járunk afelé, hogy 2030-ra 90 százalékban szén-dioxid kibocsátásmentesen fogunk villamosenergiát előállítani.

Keszthely zöldterületekben gazdag és a légszennyezettségi adatok is kedvezőek. Az energiatakarékosság érdekében fontos cél a távfűtéses épületek energetikai korszerűsítése. Manninger Jenő polgármester arról beszélt, hogy az elektromobilitást is szeretnék javítani a városban, elsősorban a közösségi közlekedés terén.

„Legyenek például elektromos buszok, amelyek részt vesznek a személyszállításban, akár a városok között. Egy Hévíz-Keszthely járatot már nagyon régóta tervezünk, de a helyi járatokat is felválthatnánk. Ez mindenképpen szükséges és előremutató. Lesz is remélhetőleg ilyen pályázat” – mondta Manninger Jenő polgármester.

A tájékoztatót követően külön megbeszélést folytatott Manninger Jenő polgármester György László kormánybiztossal. Elsősorban arról egyeztettek, hogy Keszthelynek milyen lehetőségei vannak a zöld beruházások, fejlesztések területén.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek