Közösek a célok – lakossági fórum a belvárosról

2010. november 3. (szerda)

Lakossági fórumon tájékoztatta a keszthelyi belváros megújításának ütemtervéről az érdeklődőket a projekt menedzsmentjét ellátó Keszthelyi Városüzemeltető (VÜZ) Kft. Az összejövetelen részt vett és a felvetésekre válaszolt Pálinkás Róbert alpolgármester is.

Még az idén elkezdődik a beruházás, melynek első lépése a piaci nagyparkoló kialakítása. November 8-án adja át az önkormányzat a munkaterületet a kivitelezőnek, aki az időjárástól függően várhatóan 5-6 hét alatt, de legkésőbb jövő március végéig megvalósítja a parkolóhelyeket a területen.
A munkálatok idejére a szerdai és szombati iparcikk-piac a Vásár téri kilencemeletes épület parkolójába költözik, a zöldség- és gyümölcsárusok pedig jelenlegi helyükön maradnak. A piacot üzemeltető VÜZ Kft. előzetes közvélemény-kutatást végzett mind az eladók, mind a vásárlók megkérdezésével, melynek során egyhangú döntéssel választották ki az érintettek az ideiglenes helyszínt.
Hogy megfelelő körülményeket teremtsen a vásározáshoz, a VÜZ Kft. felújítja a közeli nyilvános illemhelyet. Az elárusítóhelyek kiosztása sorsolás alapján történik majd.

Kiss Csaba, a projekt menedzsere ismertette a beruházás további munkafázisait. Jövő év március elsejétől kezdődik a főtér megújítása, ám a jelenlegi forgalmi állapot még júniusig megmarad. A tér azon átalakítása, mely már a gépjárműforgalom korlátozását igényli, júniustól novemberig zajlik, de gyalogosan ekkor is zavartalanul megközelíthető lesz a belváros. Ezzel párhuzamosan, szintén június és november között történik a templom toronyépületének renoválása is.

Két ütem, egy beruházás

A városközpont megújítására két ütemben nyújtotta be pályázatát Keszthely. Az első ütem tekintetében már aláírt támogatási szerződéssel rendelkezik az önkormányzat, a másik projekt feltételesen, első fordulós anyagként nyert támogatást. A két fázis munkálatai ugyanakkor egymásra épülnek, számos forgalomtechnikai átalakítást el kell végezni a második ütem elemei közül már a kezdetekkor. A város forgalmának megváltoztatásához (mely a központ megújításának elengedhetetlen feltétele) több, a Fő téren kívül eső átépítést meg kell valósítani; ilyen például a Deák-Széchenyi, illetve Sörház-Deák utcai csomópont kialakítása vagy a Rákóczi tér átépítése.
A második támogatási szerződés megkötéséig az önkormányzat biztosítja a munkálatok elvégzéséhez szükséges pénzt.

A második ütem tartalmazza a piac további megújítását is. Nyertes pályázat esetén a piaci sétány egészen az Arany János utcáig meghosszabbításra kerül, nagyobb lesz és rendezvénytérrel bővül a terület és az élelmiszerpiac egy része fedett lesz. Ezen átalakítások idejére is az árusokkal közösen, véleményük figyelembevételével tervezi majd meg a piac működését a város.

A belváros megközelítése

A forgalmi átalakítások után négy nagyparkolója lesz Keszthelynek, melyek a lakossági és a turistaforgalmat egyaránt ki tudják elégíteni: a Fő térhez legközelebbi a piac területén, a többi a vasútállomásnál, a Vásár téren, valamint a Sopron utcában. Ezekben kedvező, egész napos parkolást is könnyen lehetővé tevő díjért hagyhatja ott az autóját bárki, a további közlekedést pedig a dottó-vonatokkal tervezi megoldani a város. A járatok a nagyparkolók és a belváros között közlekednének, a turisztikai látványosságok és közintézmények érintésével.

Lakossági észrevételek

A lakossági fórum lényeges pontja volt a piac kérdése: sok kereskedő volt jelen, és szólt hozzá a témához.
Végh Szilárd, a VÜZ Kft. ügyvezetője a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy átmeneti kellemetlenségek előfordulhatnak, ám az üzletek megközelíthetőségét és a zavartalan áruszállítást biztosítani fogja a kivitelező, a folyamatos közlekedés mindvégig lehetséges lesz a területen. A munkálatok végeztével színvonalas, zöldterületekkel tarkított, nagyobb területű, rendezvénytérrel kibővült piac várja majd az árusokat és a vásárlókat. A parkolót rendszámleolvasásra alkalmas, sorompós beléptetővel látják majd el, az autóval közlekedőket komplex tájékoztatási táblarendszer fogja segíteni a városban.

Pálinkás Róbert biztosította a kereskedőket arról, hogy az önkormányzat tartja magát megállapodásukhoz: egyben, a jelenlegi helyén működtetik tovább a turisztikai látványosságként is szolgáló piacot. Hozzátette: közös érdekük, hogy a munkálatok a lehető leggyorsabban, minimális kényelmetlenséggel menjenek végbe, ezért a városvezetés mindent megtesz a gyors és hatékony átalakítás érdekében.

Nézze meg galériánkat! Kapcsolódó írások:
Szépülő központ – a város a lakosság megértését kéri