Közösségek hete a Majormúzeumban

2023. május 12. (péntek)

Ismét csatlakozott a Közösségek hete programsorozathoz a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely. Az intézmény ezúttal nem csak az önkénteseinek szervezett találkozót, hanem a Petőfi emlékévhez kapcsolódva előadással várták az érdeklődőket. Dr. Lukács Gábor a Szendrey-emlékház múltjáról és jelenéről beszélt az egybegyűlteknek.

Az egykori Szendrey Júlia-emlékszoba az idei évtől kibővített tárlattal, több kiállítási tárggyal és információval várja a látogatókat. Régi álom vált valóra Keszthelyen, hiszen Petőfi hitvesének szülőháza sokáig méltatlan állapotban állt. A MATE Georgikon Campus kezelésében lévő kiállítóhely sok viszontagságon ment keresztül, mára azonban az egyetem finanszírozásának köszönhetően méltó módon állít emléket a nemzet özvegyének. A tárlatot évről évre egyre többen látogatják.

„Én úgy gondolom, hogy egy nagyon jó helyen fekvő, kimondottan frekventált, turisztikai szempontból eddig talán nem kellőképpen kihasznált, gyönyörű állé mellett, a Fenyves állé mellett van. Rengeteg lovas fejlesztésünk van a Georgikon Campuson, és ehhez kapcsolódóan is nyilván most a lovas turizmus fejlődése várhatóan meg fog valósulni. Szendrey Júliának én úgy gondolom, hogy Keszthely történetében is, illetve a kultúrtörténetének a fontos, kiemelkedő szereplője, úgyhogy ebből a szempontból is egy izgalmas hely.” – tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a Szendrey-emlékház gondozója.

Lukács Gábor előadásában emléket állított Szendrey édesapjának is, aki a Festetics uradalomban volt gazdatiszt. Erről számos dokumentum tanúskodik, az ezekről készült fényképeket is bemutatták a programon. Emellett az érdeklődők láthatták azt a folyamatot is, ahogy az évtizedek során megújult Júlia szülőháza, majd emlékszobából emlékházzá vált. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, több más múzeummal együtt fontosnak tartja, hogy ne csak tárlatokkal, hanem egyéb programokkal is megszólítsa az érdeklődőket.

„A múzeumoknak ma már nagyon fontos szerep jut a közösségépítésben, a közösségek közötti kapcsolatépítést segíthetik. A mai rendezvényre olyan térségi egyesületek képviselői jöttek el, akik szívügyüknek érzik Szendrey Júlia emlékezetét, emlékezetének őrzését, és a Szendrey-kultusz ápolását. A köztük lévő párbeszéd színtere most a Majormúzeum, ezáltal a bölcsője lehet a további kezdeményezéseknek.” – emelte ki Rajnai Virág, a MMGM Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyének vezetője.

A Majormúzeumban kiemelt helyet kap az önkéntesség. A közösségek hete alkalmából minden évben vendégül látják azokat, akik a nyári táborok vagy más rendezvények során segítik az intézményt. A főleg fiatalokból álló csapat állatgondozást és gyerekfelügyeletet is vállal. A programnak köszönhetően nem csak a múzeumot népszerűsítik, hanem a közösségeket is erősítik.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10345-kozossegek-hete-a-majormuzeumban

Képek