Közösségépítés a Szent Család Templomban

2022. február 17. (csütörtök)

Szinódusra, azaz püspöki értekezletre hívták a híveket a hétvégén. A közösségformáló folyamatot Ferenc pápa 2021. október 10-én nyitotta meg. Ennek első részében, az egyházmegyei szakaszban helyi szinten tanácskoznak a hívek az egyházról. A tapasztalatokról szeptemberben jelenik meg egy tanulmány.

Különböző feladatokat kellett megoldaniuk a híveknek a találkozón. Ezek célja az egymás megismerésén kívül az volt, hogy hitükről, az egyházról és a jövőről is beszélgessenek. A szinódus a kereszténység ősi eljárása, melyen helyzetüket felmérve közösen hoznak döntéseket a jelenlévők.

„Kiscsoportokban tudtunk beszélgetni, és olyan témák merültek fel, amiről öröm volt beszélgetni, illetve lelki dolgokat megvitatni egymás között. És csak pozitív élményt nyújtott számomra.” – osztotta meg Kekkné Horváth Adél.

A találkozón elmondták a résztvevők, hogy kitől tanulták hitüket, ismerik-e a környék szentjeit és egyházi személyeit, valamint arról is, hogy az ifjúságot véleményük szerint hogyan lehetne intenzívebben mozgósítani. Különböző generációk képviseltették magukat, így több szemszögből vizsgálhatták a kérdéseket.

„Nem ilyenre gondoltunk, hanem csak imádságra és nagyon tartalmas volt a gondolatok kicserélése. És az a megállapításom, hogy körülbelül hasonló volt a véleménye mindenkinek.” – mondta el Szakál Mária.

A moderátorokat Tál Zoltán atya kérte fel. Ők útmutatókkal, segédanyagokkal és konkrét kérdésekkel segítették a munkát.

„Az a célja ennek az alkalomnak, hogy közösséggé formálja a templomba járó híveket. Mert sokan vagyunk, akik járunk templomba, de nem feltétlenül ismerjük egymást, nem feltétlenül beszélgetünk egymással. És ez egy nagyon jó alkalom volt arra, hogy elmondjuk azt, hogy ki mit él át, kinek mi a fontos.” – emelte ki Macákné Ruff Anikó moderátor.

A koordinátorok a helyi beszélgetés előtt egy előkészítőn vettek részt Alsópáhokon. Az ottani tapasztalatokat itt a gyakorlatban is tudták alkalmazni.

„Én hálával nézek vissza erre a mai napra. És örülök annak, hogy az a tapasztalat, amit előzőleg átélhettem Alsópáhokon, az itt is megjelenhetett, ez a közösségi élmény.” – fogalmazott Macák Zsolt moderátor.

Tál Zoltán plébános hálát adott azért, hogy nők és férfiak, valamint a helyi katolikus iskola is képviseltette magát a beszélgetésen.

„A Szentatya, Ferenc pápánk tavaly elindította a szinodális utat. Küldetés, felelősség és közösség. Ez a három szó. három gondolat az út három olyan felhívása, meghívása, melyről közösen gondolkodhatunk.”

A hívek döntöttek arról, hogy a jövőben is szerveznek hasonló találkozókat. A szinódusi folyamat második szakasza földrészek szintjén folytatódik. A záró szakaszt, a 16. püspöki szinódust 2023 októberében, Rómában rendezik.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8840-kozossegepites-a-szent-csalad-templomban