Krisztus szenvedéseire emlékeztek

2024. március 25. (hétfő)

Az idén is megszervezte Keszthely két katolikus plébániája a városi keresztutat. A hívek a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomtól vonultak a Kármelita Bazilikáig, felidézve közben Jézus kínszenvedését. Az eseményre a református és az evangélikus egyházi vezetők is meghívást kaptak.

A Fő téri Templom előtt Dr. Udvardy György veszprémi érsek köszöntötte az egybegyűlteket. A keresztút közös imával vette kezdetét.

A papság és a hívek énekszóval vonultak az első állomáshoz, a Szentháromság szoborhoz. Minden állomásnál hitvallást tett egy zarándok. Az eseményen a Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is részt vettek.

„Számunkra itt a Premontrei iskolában ez egy nagyon fontos rendezvény. Éves szinten mindig nagyon várjuk, hogy újra és újra részt vehessünk rajta, mert tényleg csapatépítő jelleggel is nagyon fontos szerepet játszik, illetve a keresztény életben is ez egy nagyon fontos állomása a keresztény évnek.” – mondta Nyers Romina, a Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanulója.

A keresztúton arra a 1,5 kilométeres útszakaszra emlékeznek, amelyen Krisztus végigment a Praetoriumtól a Golgotára. Az egyházi esemény ájtatosságának a ferences rend volt a legbuzgóbb terjesztője. Ahhoz, hogy a keresztút érvényes legyen, minden állomáson lennie kell egy fakeresztnek. Keszthelyen már évek óta a két plébánia közösen szervezi meg a városi keresztutat, ahová a környező településekről is érkeznek zarándokok.

„Nagyböjti időszak arra szólít fel mindannyiunkat, hogy legyünk egymás iránt szolidárisak. Mi, a két testvér plébánia, a Fő téri és a Kármel – ezt már korábban elkezdték az elődeim – és tavaly kibővítve, idén még inkább, ez egy figyelemfelkeltés is, hogy Jézus minket a kereszten váltott meg. A keresztben van az üdvösségünk és erőforrásunk.” – emelte ki Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

Az eseményen több civil szervezet, így például a Karitász és a KÉSZ Keszthelyi Csoportja is részt vett. A városi keresztutat az idén is Dr. Udvardy György vezette. A veszprémi érsek arról beszélt, Isten benne van az ember életében, az Ő fia által járja a mi utunkat. Felhívta a figyelmet arra, vegyük észre, hogy a keresztutat a hétköznapi életünk színterein járjuk.

„Az is nagyon beszédes, hogy azokon a tereken, utcákon járjuk a keresztutat, ahol a mindennapi tevékenységünket végezzük: munkába járás, iskolába járás, orvoshoz vagy éppen a pihenésnek a szórakozásnak a tereiben veszünk részt. Itt jelenik meg Jézus Krisztusnak a keresztútja. Az azt is jelenti, hogy meg akarja szentelni az életünket, és ez nagyon nagy ajándék.” – tájékoztatott Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A hívek végigvonultak a sétálóutcán, ahol több állomást is kijelöltek a szervezők. Az állomások között énekekkel dicsőítették az Urat.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek