Különböző mértékben emelkednek a balatoni horgászjegyek árai

2023. január 17. (kedd)

Különböző mértékben emelkednek a balatoni horgászjegy árak. Az átlagos 25-30%-os áremelkedés helyett több tényezőt is figyelembe vettek, mint az életkort vagy a fogási esélyeket. A jegytípusokban is történt változás, a korábbi kettős helyett hármas tagolás szerint lehet engedélyt váltani.

A balatoni horgászat minden évszakban népszerű, több pecással lehet találkozni Keszthely térségében is. A horgászok többsége a természetszeretet miatt jár ki a tóhoz, sokan vallják, kikapcsolódást nyújt ez a sport. Gergely István is sűrűn látogat el a magyar tengerhez, legszívesebben a nád melletti csónakjából szeret pontyozni. Az engedélyét már ki is váltotta.

„Minden drágult. Talán a horgászjegy nem annyira, mint a többi minden. Viszont évek óta nem drágult. Tehát ez benne volt a pakliban, benne lett volna akkor is, hogyha nincs ez a mostani helyzet, hogy valamit emelni kell most már évek után. Én úgy érzem, hogy elérhető, ennél drágább sportok is vannak.”

Éves horgászjegyét mutatja Stefanics Zoltán. Ebben kell jegyezni azt, hogy melyik napokon megy ki pecázni. Ez egyben a fogási napló is, minden halat, amit meg kíván tartani a horgász, ebbe fel kell vezetni. Zoltán leginkább a pergetős módszert kedveli, ő is gyakran jár le a Balatonra.

„Valamire kell költeni. Kocsmába nem járok, tehát inkább ezt választom. A család, a gyerekek is lassan-lassan belenőnek. És imádom a vizet, amúgy is rengeteget vagyok itt. Kicsit vitorlázni, evezni, kenuzni. Tehát nagyon-nagyon sokat a vízen töltök.”

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egy közvélemény-kutatást is alapul véve döntött úgy, hogy differenciáltan emeli 2023-ra az árakat. Ennek megfelelően a jobb fogási esélyt biztosító jegytípusok árai nagyobb mértékben, a parti jegyek pedig mérsékeltebben növekednek. Az elmúlt években nem változtak a jegyárak, idén viszont szükséges volt a módosítás a takarmányárak, a munkabér, az üzemanyag és a rezsiköltségek jelentős növekedése miatt.

„Ugye korábban kétféle jegytípus közül választattak a horgászok. A legnépszerűbb jegytípusokra gondolok, ez volt a partközeli, illetve az általános, ami a köznyelvben mélyvíziként szerepelt. A mostani hármas tagolás pedig azt jelenti, hogy bevezettünk egy csónakos jegyet is. Ez érinti szerintem a legtöbb horgászt. És szintén mérsékeltebb mértékben emelkednek a 65 év felettiek által váltott jegytípusok, illetve az ifjúsági jegyárak. Ami nagyon fontos, hogy a gyermekjegyek ára ebben az évben sem változik.” – ismertette Kozma Anna marketingvezető.

Ha valaki csónakos jegyet vált, partról, stégről, vízben gázolva és csónakból is horgászhat. Utóbbi esetben a parttól a víz felé számított 1500 méterig lajstromszámmal nem rendelkező vízi járműből teheti ezt meg.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/9964-kulonbozo-mertekben-emelkednek-a-balatoni-horgaszjegyek-arai

Képek