Kult Piknik a kastélyban

2021. augusztus 3. (kedd)

Az elmúlt hét végén a Helikon Kastélymúzeum parkjában rendezték meg a “Kult Piknik” címet viselő, kulturális eseményeket kínáló programot. Tavaly is volt egy hasonló kezdeményezés – de akkor a “Park Piknik rendezvényen a gasztronómiára fókuszáltak. Idén a kultúra jegyében kézműves- és növényvásárral, táncos-zenés programokkal várták az érdeklődőket.

Lovas bemutatókkal is várták az érdeklődőket a Kult Piknik programján. A kastélymúzeum saját lovait láthatta a közönség. Ezt a műsort az intézmény tematikus napjainak keretében, a nyár folyamán péntekenként is lehet látni. A Kult Piknikkel szeretnének egy plusz élményt adni azoknak a látogatóknak, akik a kastélyba érkeznek. Fókás Andor Zalán, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa elmondta: „A tavalyi évhez különbség, hogy tavaly a gasztronómia volt főszerepben a Park Piknik keretében, idén a piknik jelleget ugyanúgy szeretnénk megtartani: ínyencségeket kóstolhatnak itt a parkban a Kávéházunk által. Most a kultúra van a fő célkeresztben, így a tangó show és a “Különterem” című előadás a központja, illetve a fő névadója a rendezvénynek.”

A kastély kávézója igazi ínyencségekkel is készült: pirított-vajazott kenyérrel, házi jellegű kolbásszal, sajtokkal, zöldségekkel, retek-, zöldborsó- és lucernacsírával, dióval, paprikával, uborkával, valamint finom sonkaszeletekkel készül az egészséges György-tál. A virágvásárral, a táncos-zenés programokkal pedig arra szeretnék a figyelmet ráirányítani, hogy a kastély falai között milyen értékes kulturális tevékenység zajlik.

A Flóra napok keretén belül települtek ki azok a vállalkozások, akiknél virágokat lehetett vásárolni. Ők az ország minden pontjából érkeztek és sok egzotikus növény volt a kínálatukban. atmo: tangó showPénteken este egy igazi, szabadtéri “Argentin Tangó Show” szórakoztatta a közönséget, amelynek fő fellépői Budai László és Pirity Andrea voltak. A Helikon Kastélymúzeum rendezvényei mindig nagy népszerűségnek örvendenek a helyiek és a vendégek körében. „Nagyon tetszik, hogy mindig színes, kulturális program is valami az aktív-passzív pihenés mellett. Nagyon szép a város, nagyon rendezett, nagyon jól szervezett. Azt gondolom, hogy le a kalappal a szervezők előtt. Mindig találunk új és új programot” – vélekedett Tóthné Markovics Erika.

Az Argentin Tangó Táncszínház varázsolta a színpadra a bohém milongát, a kavargó valsot és a mágikus tangót, amelyek Buenos Airesen és Montevidón kívül a világ más nagyvárosait is sorra meghódították. Érzékiség, érzékenység, szerelem, szenvedély, vágy, gyűlölet, figyelem, közöny, öröm és bánat, humor, boldogság és szomorúság – mindezt tudja a tangó. Budai László táncművész ezzel egészítette ki: „A szabadtéri eladásokat nagyon szeretjük, mivel teljesen más jellege van, mint egy zárt színháznak ugye. Úgy mondják: a kőszínházban bent más, mint a szabadban. Itt, a szabadban akár a szellő ahogy fúj, a zene is teljesen másképp, de az, hogy körbeveszi a kastély ezt az egész színpadot, nekem nagy erőt ad.”

A szervezők a kétnapos Kult Pikniket követően úgy összegeztek: nagyon pozitív tapasztalatokkal zárult a program, majdnem teltházasak voltak a rendezvények. Ehhez természetesen az is kellett, hogy az időjárás is megfelelően alakult.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8278-kult-piknik-a-kastelyban