Kulturális programok a Pethő-udvarban

2021. szeptember 18. (szombat)

Képzőművészeti kiállításokat, történelmi sétákat és koncerteket kínál a közönségnek a Kultudvar. A Közösségi Értékekért Egyesület és a Goldmark Károly Művelődési Központ közös rendezvénye az EKF Veszprém-Balaton 2023 kísérőprogramja, emellett része a kulturális örökség napjainak is. A pénteki események a Pethő-ház udvarán zajlottak, a szombati programoknak pedig a Várkert ad otthont.

A keszthelyi zsinagógával, a helyi zsidó gyülekezet életével és vallási szokásaival ismerkedhettek a Premontrei iskola diákjai. A történelmi séta a Kultudvar című program keretében valósult meg. A rendezvény egyik célja, hogy bemutassa a lakosságnak és az ide érkező vendégeknek a Pethő udvar kincseit. A fiatalok nagy örömmel vettek részt az eseményen.

„Nagyon jól éreztem magamat, érdekes is volt, sok mindent megtudtam erről a vallási formáról, hogy mik a szokásaik, hogyan gyűlnek össze. Nagyon érdekes volt és izgalommal teli is.” – mondta Milisics Péter, a Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium tanulója.

A zsinagógában képzőművészeti tárlat is nyílt. Az érdeklődők Németh Ida, Nagy Fruzsina és Váncsa Ildikó alkotásait nézhették meg. Az elmúlt hónapokban számos alkalommal nyitották ki a zsinagóga kapuit a nagyközönség előtt, és több programnak is helyet adott az épület.

„Nem ismerjük egymást. Nem ismerjük a zsidó szokásokat, nem tudunk egymásról semmit. Mi azért a katolikusokról jobban tudunk, de ők nem tudnak rólunk eleget. Szerintem ezt úgy küzdhetjük le, hogyha kinyitjuk a zsinagógát, és nem csak vallási célokra használjuk.” – tájékoztatott Rejtő Gábor, az EMIH Keszthelyi Hitközség elnöke.

Az udvaron rendhagyó testnevelés óra zajlott. A Premontrei iskola diákjai pétanque versenyben mérhették össze tudásukat és ügyességüket. A Kultudvar két napján a sport mellett több kulturális esemény is zajlik a Pethő udvarban és a Várkertben.

„Már a tavalyi évben, a kulturális örökség napokhoz kapcsolódóan ugyanitt, a Goldmark-Pethő udvarban már voltak rendezvények. Ezen felbuzdulva született egy pályázat, amit a Közösségi Értékek Egyesület keszthelyi illetőségű csapata adott be az EKF Veszprém-Balaton 2023 projektbe, és ott nyertek pályázati támogatást erre. Így közösen a Goldmark Károly Művelődési Központ, az egyesület tagjai és dolgozói közösen szervezzük meg és szerveztük meg ezt a Kultudvar nevű programot.” – emelte ki Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese.

Az esemény megnyitóján elhangzott, a kulturális örökség napjai mindig fontos szerepet játszottak Keszthely életében. Vozár Péterné, a város alpolgármestere elmondta, ez a közösségépítő program lehetőséget ad a helyi művészek bemutatkozására is.

„Nagy öröm, hogy elsősorban helyi alkotók, képzőművészek, zenészek jöttek itt össze, hogy Keszthely kulturális, épített örökségét is megnézzük, illetve ők is bemutathassák a tárgyaikat, amelyeket készítettek nekünk. Különösen festőművészekből van nagyon jó felhozatal, idősebb és fiatalabb festőnők jelentkeztek itt és megtekinthetőek az ő képeik a Zsinagógában.” – emelte ki Keszthely alpolgármestere.

Pénteken Bardócz L. Csaba megzenésített verseit hallhatta a közönség, este pedig Szakonyi Milán és Hajdu Klára zenélt. Szombaton 17 órakor a Szűcsinger lép fel, majd a Babos-Piller Jazz Duó ad koncertet. Emellett kiállítás is nyílik és több kísérőprogram is lesz. A szombati eseményeknek a Várkert ad otthont.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8423-kulturalis-programok-a-pethoudvarban