Kutatók éjszakája: látványos kísérletek Keszthelyen

2011. szeptember 23. (péntek)

Keszthelyen a Festetics kastélyban mutatnak be látványos, érdekes fizikai kísérleteket a Kutatók éjszakáján. A programsorozathoz minden évben csatlakozik a Pannon Egyetem veszprémi központja mellett mellett a keszthelyi és a nagykanizsai kar is.

A Helikon Kastélymúzeumban szeptember 28-án, szerdán tartják meg a Kutatók éjszakáját. Sükösd Csaba egyetemi docens az Atommag 100 éve című előadását követően érdekes fizikai kísérleteket mutatnak be – közölte Beke László oktatási referens.
Lesznek légnyomásos, mechanikai, elektrosztatikai kísérletek, létrehoznak villámot Van de Graaff-generátorral, a program része lesz a haj „felállítása” elektromossággal, de a látogatók azt is megtudhatják, hogy mitől világít a mosogatószivacs.
Beke László fizikatanár Mélyhőmérsékleti gasztronómia című kísérletei során azt is bemutatja, hogy mi mindenre jó a folyékony nitrogén. A tányérba felütött tojás például tükörtojásszerűvé dermed, ha nitrogént öntünk rá, az egész helyiséget betölti az üvegpohárban lévő pálinka illata, miközben „nyalókaszerűen” ráfagy egy pálcára. Hasonló módszerrel készíthetünk forró fagyit is; egy kanálnyi vízmelegítőben olvasztott sajt teteje nitrogénbe mártva megdermed, míg a belseje forró marad.
Sebestyén Zoltán pedagógus, a közeljövőben megvalósuló Pécsi Csodák Palotájának kitalálója és kivitelezője Láttatni a láthatatlant című kísérletei során többek közt azt is bebizonyítja, hogy vízforralással is össze lehet roppantani a sörös dobozt. A tudomány iránt érdeklődők arra is választ kapnak, hogy milyen az „okos” és milyen az „utálkozó” seprűnyél vagy például hogy lehet eltüntetni a füstöt a pillepalackból, zenélni a felfújt pillepalackokkal, különböző hosszúságú csövekkel vagy éppen asztal felett földgömböt lebegtetni.

A program PLAKÁTJA.

Az országos rendezvénysorozattal egy időben, szeptember 23-án a Pannon Egyetem Georgikon Kar belvárosba kiköltözött kutatóinak segítségével felfedezhetik az érdeklődők a mikrokozmoszt és az éjszakai állatvilágot. A Nagykanizsai Kampuszon kiderül, hogyan építsünk emberekből telekommunikációs rendszert a gyakorlatban, egészséges-e az egészségügy, mi a horror a romantikában, valamint barangolás indul a Google világába és az innovációba fiatal kutatók vezetésével. Veszprémben nyitott laboratóriumok, látványos természettudományi kísérletek, asztrotájkép-kiállítás, és internetmentes Facebook-park várják az érdeklődőket pénteken a Kutatók éjszakáján.

(forrás: MTI)

Az országos rendezvénysorozat honlapja: www.kutatokejszakaja.hu

Pannon Egyetem
Helyszín: Keszthely, Fő tér

„Retro mozi” – régi filmkacatok a Georgikon diákéletéből (Hallgatói Önkormányzat)
„Nem a méret számít” – fedezd fel a mikrokozmoszt! (dr. Pintér Csaba)
Éjszakai állatvilág (dr. Kolics Balázs)

15-20 perces előadások 21 órától.