Kutyákkal érkeztek belvárosi sétára

2024. május 14. (kedd)
KesztHelyi identitás

Keszthely kutyabarát város- hangzott el a hétvégén megrendezett kutyás séta programon. A felelős állattartás jegyében tartott rendezvényen állatorvosi tanácsokat is kaptak a gazdik.

A Festetics kastély parkjában  gyülekeztek  a kutyatartók kedvenceikkel, hogy egy városi sétával is felhívják a figyelmet a felelős állattartásra és arra, hogy Keszthely évek óta törekszik a kutyabarát turizmusra. Kis kutyák és nagytestű kutyák, tenyésztett, örökbefogadott , félénk és izgatott kutyusok  a parkból a Sétáló utcán át vonultak a Fő térig.A program egyik házigazdája Barabás Évi műsorvezető, Kutyabarát Balaton kampány nagykövete volt, aki beszélt a kutyák iránti rajongásáról és küldetéséről. Barabás Évi azt is elmondta, hogy második alkalommal vesz részt a keszthelyi rendezvényen, de több kutyabarát program szervezésében is részt vállalt. „Azért mert megváltozott minden Magyarországon a kutyázással kapcsolatban. Az elmúlt 10-15 évben mintha egy reveláció történt volna az országban. Nagyon-nagyon sokan élnek a kutyáikkal most már úgy, hogy családtagnak tekintik. a lakásban él velük, utaznak együtt, boltba szeretnének menni együtt, színházba,szállodába. Tehát mint egy kisgyerek úgy kezelik és úgy is közlekednek és ezt meg kell tanulni azoknak, akik nem kutyások és azoknak is akik kutyások. Mert különben óriási kommunikációs probléma hegyek lesznek.”- mondta Barabás Évi.

Magyarországon az állattartási kultúra még elmarad a nyugat-európai normáktól . A keszthelyi kutyás séta főszervezői több célt is megfogalmaztak az egybegyűltek előtt.”A felelős állattartás népszerűsítése az egyik fő célunk, mellette természetesen az, hogy a kutyások megosszák egymás tapasztalatait a kutyázásról,a kutya nevelésről. Szeretnénk, ha ez a rendezvény tényleg tradicionális lenne, ha nem is minden évben, de 1-2 évente megrendezzük.”- adott tájékoztatást Sziládi – Kovács Tibor.

A rendezvényen a város polgármestere elmondta, hogy Keszthely kutyabarát település, de még van tennivaló annak érdekében, hogy a gazdik és négylábú kedvenceik jól érezzék magukat a városban.

„Vannak programjaink. Egyrészt néhány éve nyílt meg egy kutyafuttató, tervezünk majd többet is, de csak úgy ha az ott élő emberekkel le tudjuk egyeztetni, biztos, hogy lesz több is. Másrészt van a kutyás strand, ami már országosan híres, de általában a városban törekszünk arra, hogy a kutyákkal való együttélés megfelelően meg legyen oldva. Azt jelenti, hogy több helyre be lehet őket engedni. Másik oldalról viszont a kutyapiszok, a kutyaürülékkel kapcsolatban is egy programot indítunk el.”- mondta  arendezvényen Manninger Jenő polgármester.

A rendezvényre az ország minden részéből érkeztek kutyások. A 2 éves Golden retriever és gazdája Teskándról érkezett.”Mi már kutyás családban nőttünk fel a testvéremmel. Saját kutyusunk már 21 éve van, úgyhogy ebből Pamacs két éve van velünk. Az előző kutyusunk pedig a 18.évébe is beleszimatolt”- nyilatkozott Tóth Tibor.

A hangulatos kutyás délelőttön állatorvosi tanácsokat is kaptak a kutyatartók.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek