Küzdelmek és formagyakorlatok

2023. október 23. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Idén 14 egyesület 117 versenyzője nevezett az ország egész területéről, 5 stílus szövetségből. 6 éves kor fölött bármilyen korosztály jelentkezését várták 3 kategóriában a VIII. Keszthely Kupa Országos Ippon Shobu Karate megmérettetésre. A versenyen több világbajnokságot megjárt karatékával találkozhatott a közönség.

Súlyos ütések és rúgások váltották egymást a Csány-Szendrey iskola tornacsarnokában. A versenyzők 3 versenyszámban, formagyakorlatban, küzdelemben és csapat-formagyakorlatban indulhattak.

Pál Alexandra Anna 5 éves kora óta karatézik, a 14-15 éves, haladó csoportban indult, ahol forma gyakorlatban és  kumitében, avagy küzdelemben is  megmérettette magát. A nyáron, Görögországban megrendezett világbajnokságon 4. helyezést ért el, az arra gyakorolt produkciót csiszolta tovább a hétvégi versenyre.

„Most voltam egy világbajnokságon, 2 hete, azon is erre készültem, és azóta, nyár óta gyakorlom ezt a „katát” a világbajnokság miatt is, itt is ez volt, ezt gyakoroltam továbbra is ebben a két hétben.”

A karate nem csupán egy harcművészet, hanem egy életfelfogás is, melynek lényege: jellem, tisztelet, szorgalom, önuralom, akarat. Molnár Csaba 1992 óta űzi ezt a sportot, még lábamputációja sem tántorította el a karatétól.

„Sajnos nekem volt egy balesetem, ami miatt levágták a bal alsó lábszáramat. Azóta magyar bajnok lettem, Európa bajnok, különböző rendezvényeken, illetve az inclusive karaténak köszönhetően világbajnok vagyok.”

A jelentkezőket 3 kategóriára osztották, övszínek szerint. A kategóriába sorolták a kék, vagy annál magasabb szintet jelképező öveseket. A B-be tartoztak a narancs és zöld övesek, míg a C-be a teljesen kezdőket gyűjtötték.

„Keszthelyen a karate szerintem népszerű. Elég sokan járunk edzésre, de szeretettel várjuk a leendő karatékáinkat, akik szeretnék kipróbálni magukat önvédelem szempontjából, vagy akár csak azért, hogy tartozzanak egy igazán nagyszerű csapatba.” – nyilatkozta Bézsenyi Renáta, a Budo Karate & Jujutsu International Szövetség elnöke.

Az egész napos rendezvény megszervezéséért és lebonyolításáért a keszthelyi SOTOKAN Karate SE felelt, ami a résztvevők szerint hibátlanul történt meg.

Pelikán Péter – Keszthely TV

Képek