Lakás- és útfelújításokról is döntöttek

2023. szeptember 28. (csütörtök)

Lakás- és útfelújításokról is döntött mai soros ülésén a keszthelyi képviselő-testület. A városvezetés szerint jól áll az önkormányzati költségvetés, így újabb utakat és járdákat tehetnek rendbe. Testvérvárosi megállapodás és Keszthely környezeti állapota is napirenden volt csütörtökön a Városházán.

Felülvizsgálja a lakásszerződéseket a város. 13 lakás bérbe adásáról döntöttek a képviselők, de a lakásalap felhasználásáról is szavaztak. Az önkormányzati épületek eladásából befolyó összegek csak ebbe a költségvetési zsebbe kerülhetnek, amit csak ilyen ingatlanok felújítására és építésére lehet fordítani.

„Ebből most már jelentős összege van az önkormányzatnak. Ennek a felhasználása rendkívül fontos. Most folyamatban van hat lakásnak a felújítása és újabb hat lakás felújításáról döntöttünk, amelyhez 95 millió forintot különített el az önkormányzat. Igyekszünk ezeket a lakásokat felújítani és természetesen ezeket majd a rászorulóknak is rendelkezésére bocsátani” – mondta Manninger Jenő polgármester.

A testület hozzájárult, hogy Alsópáhok csatlakozzon a kistérségi társuláshoz. Jól áll a város a költségvetési bevételekkel, az adóbevételek időarányosan jól teljesültek, az ingatlaneladásoknál van elmaradás, ezt a befagyott ingatlanpiac befolyásolja. A polgármester értékelése szerint a büdzsé lényegében egyensúlyban van, ezért a céltartalékból útfelújításokra és járdaépítésekre különítettek el pénzt.

„Ilyen a Vásár tér mellett egy parkolónak a felújítása, a Móra Ferenc utcában járdafelújítás, illetve a Martinovics utcán is járdaépítésre. Pillanatnyilag most a Mátyás király utca az, ami idénre be volt tervezve. Reméljük, hogy idén, de legkésőbb jövő év elején a Martinovics utcában is lesz járdaépítés” – tette hozzá a városvezető.

A környezetvédelmi programot is jóváhagyták, ezt ötévente kell megtenni a grémiumnak. Összességében pozitív véleményekről számolt be Manninger Jenő polgármester. A szakemberek észrevétele, hogy a szálló korom és por mérését meg kell valósítani. Az ehhez szükséges mérőműszer beszerzéséhez pályázati forrást keres az önkormányzat. Összességében jó környezeti állapotú városnak számít Keszthely.

„Nyilván vannak olyanok, amiket továbbra is figyelnünk kell. A zöldterületeket nem kívánjuk beépíteni. A fejlesztésekkel kapcsolatban elmondható, hogy olyan nagyobb fejlesztések, melyek a városnak a mai állapotát lényegesen befolyásolják, olyanokat nem tervezünk, különösen a Balaton-parton nem” – mondta Manninger Jenő. 

A testület jóváhagyta, hogy Keszthely testvérvárosi szerződést kössön Georgia második legnagyobb településével, Batumival. Erről szeptember 13-án tárgyalt Manninger Jenő Georgia magyarországi nagykövetével. A Külügyminisztérium közvetítésével jött létre a kapcsolat. A polgármester szerint  a Fekete-tenger partján fekvő 150 ezer lelkes település a mai léptékkel nem távoli, könnyen elérhető, fejlődő régió.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek