Lakhatatlanná és életveszélyessé vált a leégett társasház

2021. június 2. (szerda)

Lakhatatlanná és életveszélyessé vált a Deák Ferenc és a Georgikon utca sarkán egy társasház Keszthelyen. 80 méteren égett az épület tetőszerkezete kedden délelőtt. A házban 6 személy tartózkodott, 5-en saját lábon tudtak kimenekülni, egy embert pedig a tűzoltók hoztak ki, személyi sérülés nem történt. A városvezetès felajánlotta segítsègèt a lakók elhelyezèsèben. Információink szerint gyújtogatás okozhatta a tűzesetet.

Hatalmas lángok és sűrű fekete füst árulkodott a tűzről. Már messziről lehetett látni a bajt. A tűzoltókhoz fél 11 előtt érkezett a bejelentés az esetről, melyhez elsőként a keszthelyi hivatásos lánglovagok érkeztek ki három tűzoltóautóval. Azonnal megkezdték a lángok oltását, valamint a lakók mentését. Az esetkor 6 személy tartózkodott az épületben.

„Egy 12 lakásos társasház gyulladt ki alul 7, felül 5 lakással. Ebben a társasházban négy lakásban lakók nem laktak. 14 lakó volt, aki itt lakott. Mindenkit sikerült kimenekítenünk vagy saját lábán távozott. Egy főt a Keszthelyi Kórházba szállítottak.” – ismertette Laczikó Károly a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség veztője.

A helyszíni beszámolók szerint a tűz nagyon gyorsan, kevesebb mint 5 perc alatt futott végig a 80 méteres tetőszerkezeten. A lakók és hozzátartozók elmondása szerint az egyik tetőtéri lakásban keletkezhetett a tűz. Az ott élő idős nő már többször fenyegetőzött azzal, hogy fel fogja gyújtani az ingatlant. Őt kórházba szállították a kiérkező mentők. A tüzet órákon keresztül kellett oltani, a keszthelyiek mellett pacsai, marcali, nagykanizsai és badacsonytomaji egységek is segítették a munkát, összesen 32-en.

„Hat tűzoltó gépjárműfecskendő, három vízhajtó és két gépezetes tolólétrás szer van kint. És négy tűzoltóságról érkeztek a kollégák.” – tette hozzá a kirendeltségvezető.

A tüzet fél kettő előtt sikerült teljesen eloltaniuk a lánglovagoknak. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az èpület lakhatatlanná és életveszélyessé vált. A tizenkét lakásos ingatlan tetőszerkezete teljesen megsemmisült, a tetőtér és az emelet közötti födémszerkezet pedig leszakadt. Bár a tűz további épületeket is veszélyeztetett, a rajoknak időben sikerült megakadályozniuk a lángok továbbterjedését. Az egységek a délutáni órákban az utómunkálatokat végezték, mely során a tetőszerkezetet bontották, és oltották a még izzó részeket, ezek mellett az épületet is átvizsgálták. A tűzeset hírére Nagy Bálint polgármester is a helyszínre érkezett Dr. Gábor Hajnalka jegyzővel. A város első embere arról tájékoztatott, hogy minden szükséges segítséget megadnak a lakóknak. Ők egyelőre nem jelezték az elszállásolási igényüket, de amennyiben felmerül ez a kérés, haladéktalanul gondoskodnak az elhelyezésükről. Az Önkormányzat munkatársával a 06-83-505-518-as telefonszámon vagy az ellatas@keszthely.hu e-mail címen vehetik fel a kapcsolatot. Nagy Bálint kéri a lakosságot, az egyházi és civil segítőszervezeteket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák ezeket a lakókat, családokat.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8096-lakhatatlanna-es-eletveszelyesse-valt-a-leegett-tarsashaz