Lakossági fórum: a Fenyves allé is téma volt

2023. szeptember 6. (szerda)
A Fenyves allé menti építkezés is témája volt a keddi településrendezési lakossági fórumnak. Az önkormányzat saját hatáskörben indított két, egymástól független témában módosítást a Helyi Építési Szabályzatban. Emiatt tartottak fórumot. A lakosság szeptember közepéig még írásban is megfogalmazhatja javaslatait.

Már közművesítik a telkeket a Fenyves allénál és utat is építettek a hőerőmű irányból. A fasor keleti oldalán, a Szendrey-teleptől északra az egyetem kezelésében lévő állami földek és magánterületek is vannak. Utóbbiak közvetlenül az allé mellett húzódnak. Itt fognak lakóházakat építeni.

Nem lakópark, hanem földszintes, tetőtér beépítéses családi házak lesznek itt –válaszolta Vetőné Zeke Erzsébet kérdésére a főépítész a lakossági fórumon. A mezőgazdasági földek eddig is lakóövezetben voltak. A korábbi építési szabályzat is erre szánta a területet. Közben a tulajdonosok másfajta telekosztást valósítottak meg. Erre kellet reagálni. Módosították, hogy a telkek mely részére lehet építkezni.

„Itt muszáj volt lépni. Itt az még egy fontos dolog, hogy a Fenyves allé védelmében az országos, ötméteres előkert előírást nyolc méterre tudtuk megnövelni, hogy harminc méternél is messzebb legyen az első házsor a fenyvestől. Így a fenyves képe az erről az oldalról is látványos tud lenni, másik oldalról pedig szabadon marad, mert ott mezőgazdasági terület határolja” – nyilatkozta Ónodi Szabó Lajos, Keszthely főépítésze.

A Helyi Építési Szabályzat meghatározza, hogy lakások, irodák, vagy üzletek építésénél mennyi autónak kell parkolót, garázst kialakítani. Az országos előírásnál a jelenlegi keszthelyi szabályozás szigorúbb, ami sok esetben ellehetetlenít beruházásokat. A tervezett szabályozás a főépítész szerint életszerűbb. A belvárosban távlatosan egy részletesebb szabályozásban gondolkodnak.

A témában egy hozzászólás, szakmai javaslat volt Riedl Tamás korábbi főépítésztől. A Helyi Építési Szabályzat módosításával kapcsolatos észrevételeket szeptember 13-ig írásban is el lehet küldeni e-mailen, vagy postai úton Keszthely Város Polgármesterének. A kapcsolódó dokumentumok megtekinthetők a város honlapján, vagy a főépítészi irodában. A szakhatóságok és az Állami Főépítészi Iroda vizsgálata után kerülhet a képviselő-testület elé a módosítás.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

Képek