Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az érdeklődőket

2021. november 15. (hétfő)

Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az embereket csütörtökön. Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek, hogy tisztelegjenek a város múltja és a Pannónia földjén született püspök emléke előtt. A rendezvényen elhangzott, hogy a Festetics-kastély parkjában álló egykori Szent Márton templom azon helyek egyike, mely a város gyökereit őrzi.

Mécsesekkel jelölték ki az egykori Szent Márton templom helyét a kastélyparkban. Egy emlékfa és emlékkő jelzi, hogy itt ált Keszthely első plébániatemploma.

„A Szent Márton templom helyére tesszük ezeket a mécseseket és abból tudják meg, hogy mekkora a Szent Márton templom” – mondta a szüleivel a rendezvényre érkező Németh Vince Ferenc.

A keletelt templomot 1247-ben már említik az írások. 1816-ban a templomot, 1880-ban pedig a tornyát is elbontják a Festeticsek.Keszthely történelme nem a Festeticsekkel kezdődött, hanem sokkal mélyebb gyökerei vannak – ezt szeretné feléleszteni az emberekben a Keszthelyi Városvédő Egyesület. Ez nem csak a Szent Márton templomra vonatkozik, hanem a Szent Miklós templomra és a Fő téri templom melletti Szent Lőrinc kápolnára.

„Ez a hely, ahol most állunk és ami 2012 óta egy látogatható és működő hely – mint Szent Márton emlékhely – ez az egyik legrégebbi központja volt Keszthelynek. Nem véletlen, hogy a Festeticsek is ezt a központot tették részévé a kastélynak és hogy ennek a közelében van a szökőkút” – nyilatkozta Ráczné Páldy Eszter, a Köztünk járó Szent Márton projekt helyi kapcsolattartója.

„Nem vonakodom a munkától” – Szent Márton jelmondatát idézte Tál Zoltán plébános. A Pannónia provinciában, a mai Szombathelyen született püspök Európa egyik legkedveltebb szentje. Hazánkban 85 templom viselni a nevét. Az áldást követően Nagy Bálint polgármester elmondta, minden olyan eseményt kiemelten kell kezelni, ami Keszthely történetével kapcsolatos.

„Nagyon nagy köszönet azoknak a civil szervezeteknek, akik az idei évben is vették a fáradtságot és megszervezték ezt a nagyszerű eseményt, hiszen azt gondolom, hogy valóban akkor tud lenni élő egy település, egy térség közössége, hogyha a lakók, a civil szervezetek élővé teszik és azt gondolom, hogy Keszthely erre méltán lehet büszke, hiszen nagyon sok aktív civil szervezete van” – nyilatkozta Keszthely polgármestere.

Tárogatómuzsikával és énekszóval indultak a résztvevők a hagyományos lámpásjárásra. Ennek hagyománya német nyelvterületekről ered. A lampionos felvonulásokat a 19. század elején vezették egyházi rendeletre, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson. A Fő téren a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere méltatta Szent Mártont. Nevéhez számos legenda kötődik: például, hogy katonaként megosztotta köpenyét a koldussal, vagy hogy a ludak gágogása árulta el a püspöki kinevezés elől bujkáló Mártont, aki aztán 26 éven át volt a franciaországi Tour püspöke.

„81 éves koráig ezt a nemes rangot vitte és mindig mindenütt a szerénység, illetve a segítőkészség jellemezte” – mondta dr. Brazsil József elnök-nagymester.

Az ünnepségen szeretetvendégséggel is várták a résztvevőket. Teával, forralt borral, zsíros kenyérrel és süteménnyel kínálták a civil szervezetek képviselői a közönséget.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8594-lampas-templomepitesre-es-felvonulasra-hivtak-az-erdeklodoket