Lámpáskészítés és kukoricamorzsolás

2023. november 13. (hétfő)
KesztHelyi identitás

Márton-napot ünnepeltek a Majortörténeti Kiállítóhelyen is. Az érdeklődő családokat libák várták az udvaron, de természetesen nem maradhatott el a kézműves játszóház sem. Az intézmény küldetése, hogy élővé tegye a népi hagyományokat, ezért szervezik meg évről-évre a programot.

Gyerekek és felnőttek egyaránt szorgoskodtak a Majormúzeumban. A Márton-naphoz kapcsolódóan lámpásokat készítettek. A befőttesüvegeket saját kezűleg kivágott és kiszínezett libákkal díszítették. A munkában természetesen szakszerű segítséget is kaptak, de a legkisebbek is nagyon ügyesen dolgoztak önállóan.

„Eljöttünk a fiúkkal, hogy részt vegyünk ezen a programon. Most éppen egy lámpást csinálunk. Kis libákat kellett kivágni, és egy üvegre fogjuk ráragasztani, és ebből lesz a Márton-napi lámpás.” – mondta egy résztvevő, Burucs-Kardos Bernadett.

Aki elkészítette a saját lámpását, kipróbálhatta a kukoricamorzsolást. Ez a munka az egykori paraszti udvarok őszi-téli tevékenysége volt. Sok nagymama emlékszik még a megfelelő technikára. A gyerekek ebbe is szívesen belevetették magukat. A szervezők a felnőtteknek is kedveskedtek, koncerttel várták az érdeklődőket.

„Nekünk van egy szokásos, hagyományos és hangulatos zenénk. Ezen azt értem, hogy mi általában lélekből indítjuk el ezt az egész zenélést, és bár ismert dallamokról van szó, mégis átengedtük a saját kis szűrőberendezésünkön. Ettől lesz talán egy kicsit más íze ennek a zenélésnek.” – tájékoztatott Szabó Attila „Pasco”, zenész.

A Majortörténeti Kiállítóhely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezte meg a Márton-napi programot. Az idén is nagyon sok rendezvénnyel várták az érdeklődőket, ezek közül a Géptalálkozó volt a legnépszerűbb. Megteltek a nyári táborok is. Márton-napjára is mindig igyekeznek színes programot kínálni, ez az idén sem volt másképp.

„A családok idén is elkészíthetik nálunk a Márton-napi lámpásaikat. Lesz a program végén egy Márton-napi libaterelés, és utána, ha úgy gondolják, akkor csatlakozhatnak a Szent Márton-napi városi ünnepséghez. Az őszi háztáji munkákat is felidézzük, mert a gyerekek tudnak kukoricát morzsolni. Nem maradhat el idén sem a családi feladatlap kitöltés, és egy hangulatos gitárkoncerttel, langallóval, forralt borral, teával is készültünk a hozzánk látogatóknak.” – emelte ki Rajnai Virág Éva, a MMGM Majortörténeti Kiállítóhely vezetője.

Korábban a Márton-nappal zárták az évadot a Majormúzeumban. Az idéntől viszont további programokkal készülnek, bár a kiállítások a téli időszakban nem lesznek nyitva.

Regman Karola – Keszthelyi TV

Képek