Laptopok segítik a tanulást a VSZK-ban

2011. január 26. (szerda)

Január elejétől korszerű laptopokat használhatnak órán a tanulók a keszthelyi vendéglátó, idegenforgalmi és kereskedelmi középiskolában. A város önkormányzata több mint 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program 100 százalékos támogatású pályázatán.

Zala megyében egyedüliként a keszthelyi VSZK projektje nyert; az összegből 190 db tanulói laptopot, 8 tanári eszközt, tárolókat, router-t és Wifi Access Point-ot szerezhetett be az intézmény. A projekt keretében magas sávszélességű internetkapcsolat is kiépítésre került. Mivel a pályázat 100 százalékos támogatású, ezért sem az önkormányzatnak, sem az iskolának nem kellett önrészt biztosítania hozzá.

A szerdán tartott projektzáró rendezvényen Ruzsics Ferenc polgármester elmondta: Keszthely önkormányzata lényegesnek tartja, hogy a városban a közoktatás haladjon a korral, igazodjon az új kihívásokhoz, és felvértezze a tanulókat minden olyan ismerettel, melyek elengedhetetlenek a sikeres életpályához. A mai világban ilyen megkerülhetetlen fontosságú az informatikai írástudás, és ezt célszerű minél fiatalabb korban elsajátítani. Ezért is tartja szükségesnek az önkormányzat az oktatási rendszeren belül hozzáférhetővé tenni az információtechnológiai ismereteket, megismertetni a diákokkal a digitális kommunikációs kultúrát.

A tanulói laptop gyakorlatilag egy kétirányú kommunikációra alkalmas jegyzetfüzet, olyan elektronikus eszköz, melybe mind a tanuló, mind a tanár helyezhet el bejegyzéseket. Ezen felül alkalmas a kézzel rajzolt szöveg, ábra fogadására, elmentésére, a munkafolyamat egyes állapotainak rögzítésére is. Az eszköz használatával a munkafelület nem egyszerűen a tanár vagy a diák számítógépe, hanem az iskolai szervergép, vagy akár a teljes internet lehet. A diákok feladatokat, teszteket végezhetnek, információkeresésre használhatják az internetet az adott témához, egyéni vagy csoportmunkában egyaránt. A tanár folyamatosan kapcsolatban áll a diákokkal, láthatja a gépük képernyőjét saját laptopján, figyelemmel kíséri és irányítja az órai munkát. Bármelyik tanuló képernyője kivetíthető, megosztható a többiekkel, hogy szemléltethesse a helyes feladatmegoldást. Az eszközökhöz speciális digitális tananyagok is kapcsolódnak.
A program elősegítheti a szemléletváltást az oktatásban, a tanári munka minőségének javítását és az elektronikus adminisztráció megkönnyítését, továbbá a gyerekek várhatóan motiválhatóbbak lesznek, könnyebben sajátíthatják el a tananyagot az eszközök használatával.

A VSZK tanulói a tanév második félévében, január elejétől ismerkedhetnek az eszközökkel, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy kedvelik az újfajta oktatási módszert.

Kapcsolódó írások:
Minőségi oktatás, korszerű eszközökkel