Látogatási tilalom

2020. szeptember 11. (péntek)

Müller Cecília hétfőtől az ország összes szociális intézményében látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendelt el. Szeptember 9-től az összes egészségügyi, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben látogatási tilalmat- közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A Keszthelyi Kórházat érintve Dr. Kvarda Attila főigazgató az Objektív című adásban nyilatkozott.

Míg egyes országokban enyhülni látszik a koronavírus okozta fertőzés addig hazánkban újra felerősödött a járvány. Tekintettel a naponta emelkedő beteglétszámra indokolttá vált az újabb szigorítások meghozatala. Az országos tisztifőorvos az ország összes egészségügyi és fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményére látogatási tilalmat rendelt el, beleértve a magánellátókat és a közfinanszírozott intézményeket is. A Keszthelyi Kórház főigazgatója ,a Keszthelyi Televízió Objektív című adásában mondta el a lakosságot érintő,kórházra vonatkozó változásokat.

„Látogatási tilalom 9-től érvényes az egészségügyi intézményekben. Ez vonatkozik a Keszthelyi Kórházra és a Hévízi gyógyfürdőre is. Mindkét intézményben általános látogatási tilalom került elrendelésre. Az általános látogatási tilalom alól van pár kivétel. Ilyen például, a haldokló beteghez látogató bejöhet. A haldokló beteghez, terminális állapotban lévő beteghez Istentiszteletre bejöhetnek az egyházi személyek. Illetve az apás szülés továbbra is megengedett. Tehát a szülés alatt egy fő, a szülő nő által megjelölt személy a megfelelő szűrővizsgálat után, tehát az un. triázsolás után résztvehet”.-adott tájékoztatást Kvarda Attila.

A kisgyermekek kórházban való tartózkodását érintve a főigazgató elmondta, hogy a gyermekosztályon fekvő gyermekek szülei is kivételt képeznek a látogatási tilalom alól. Az intézkedési határozat kitér arra,hogy indokolt esetben, egyedi kockázatbecslést követően a kórház további engedményt tehet. Dr. Kvarda Attila a fertőzések terjedésének lassítása ill. megelőzése érdekében az immunrendszer erősítésére,a higiénés szabályokra , a maszk megfelelő használatára is felhívta a figyelmet.

„Ha azt megfelelően használjuk és megfelelő minőségű maszkot használunk, akkor az egy rendkívül jó dolog és nagyon sok minden várható tőle. A fertőzés továbbterjedésének vagy a személyek közötti átadásának a megelőzésében. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy a megfelelő maszk. Ma már gyógyszertárakban vagy egyéb árusító helyeken olyan maszkok kaphatóak pl. a sebészeti maszk amely megfelelő védelmet nyújt. A személynek is ill. a környezetének,de elsősorban a személynek.”- mondt a főigazgató.

A szakemberek arra figyelmeztetnek ,hogy a koronavírus második hullámában is a legfontosabb és egyetlen megoldás lehet a védekezés egészen addig, amíg a hatékony és biztonságos vakcina elérhetővé válik.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/7397-latogatasi-tilalom