Le kell bontani a fenékpusztai tűzben összedőlt épületet

2013. május 12. (vasárnap)

Le kell bontani a szerdán gázrobbanás miatt kigyulladt és életveszélyessé vált fenékpusztai lakóépületet, az ott élő nyolc családot véglegesen máshol kell elhelyezni – tájékoztatta a vagyonkezelő keszthelyi Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója vasárnap az MTI-t.

Pálinkás Róbert elmondta: a járási építési hatóság bontásra kötelezte a vagyonkezelőt, miután a kilenc lakásra osztott épület a szerdai robbanás és tűz következtében életveszélyessé és lakhatatlanná vált. A komfort nélküli, de évtizedek óta rendben tartott otthonokban nyolc család, 24 ember lakott, akiket ideiglenesen el tudtak szállásolni, de most a végleges elhelyezésükről is gondoskodni kell.

Szerdára virradó éjjel nagy valószínűséggel gázszivárgás okozott robbanást az állami tulajdonban lévő, de a kastélymúzeum vagyonkezelésében álló sorház egyik lakásában. Kidőltek a közfalak, a fellángoló tűz átterjedt a tetőre is. A robbanás miatt két embert szállítottak kórházba, egyikük súlyos égési sérüléseket szenvedett, a másik könnyebben sérült meg.

Az ügyvezető elmondta, hogy az egykori Festetics-major területén lévő épület valaha istálló volt, ezt évtizedekkel ezelőtt alakították át lakásokká, amelyekbe nem volt bevezetve a víz sem, de az itt élők többsége ragaszkodik eddigi lakóhelyéhez. Olyan elképzelés született, hogy a területen működött egykori lengyár egy használaton kívüli épületét alakítanák át nagyobb és komfortosabb lakásokká, ide költözhetnének be a most ideiglenesen másutt elhelyezett lakók.
Pálinkás Róbert közlése szerint hosszabb távon amúgy sem maradhatott volna meg a robbanás miatt megrongálódott sorház, a Keszthelyt elkerülő út tervezett szakasza ugyanis éppen érinti a területet, ezért a későbbiekben mindenképpen le kellett volna bontani az egykori istállót.

(forrás: MTI)
(fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)

Előzmények:

Ideiglenesen elhelyezték a fenékpusztai tűz miatt kiköltöztetett lakókat

A fenékpusztai sorházban keletkezett tűz miatt kiköltöztetett összes lakónak tudtak szálláslehetőséget biztosítani, a kár nagysága azonban még nem ismert – közölte a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére szerdán.

Pálinkás Róbert elmondta: az eddigi információk szerint gázszivárgás okozott robbanást a komfort nélküli lakásokból álló fenékpusztai sorházban szerda hajnalban. Az állami tulajdonban lévő, de a kastélymúzeum vagyonkezelésében álló lakások egyikében történt a robbanás, amely miatt kidőltek a közfalak, s a fellángoló tűz átterjedt a tetőre is.

A robbanás miatt két embert szállítottak kórházba, egyikük súlyos égési sérüléseket szenvedett, másikuk könnyebben sérült meg, ő várhatóan hamarosan kijöhet a kórházból. A kilenclakásos sorházban összesen 24-en éltek – köztük egy 13 éves kislány -, többségük ideiglenes elhelyezéséről a kastélymúzeum gondoskodott, két családnak pedig a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság biztosított ideiglenes lakhelyet – részletezte az ügyvezető.
Hozzátette, hogy az épületet a tűzoltók életveszélyesnek, és ezért lakhatásra alkalmatlannak minősítették. Az épület egyébként egykor istálló volt, abban alakítottak ki komfort nélküli, de lakóik által rendben tartott lakásokat.
A kárfelmérés még tart, így a későbbiekben tudnak arról dönteni, hogy a kiköltöztetett lakók végleges elhelyezését miként tudják megoldani – mondta Pálinkás Róbert.