„Le kell mosni a 2004-es népszavazás szégyenfoltját”

2011. február 14. (hétfő)

Székelyudvarhelyre utazott a Demokrácia Központ helyi irodájának ünnepélyes avatására Ruzsics Ferenc keszthelyi polgármester, Csótár András, az oktatási, kulturális és ifjúsági bizottság elnöke, valamint dr. Markó Péter jegyző.

Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester elmondta: az iroda az egyszerűsített honosítási eljárásban nyújt segítséget 117 udvarhelyszéki település lakóinak. Az ünnepélyes irodaavatáson megjelent Balogh György, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulátusának konzulja is.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere beszédében méltatta a kettős állampolgárság jelentőségét. Úgy véli: le kell mosni a 2004-es népszavazás szégyenfoltját. Ruzsics Ferenc támogatásáról biztosította a székelyföldi magyarokat a magyar állampolgársághoz való hozzájutásban. Keszthely várja a testvérváros polgárait az ünnepélyes eskütételre.

Forrás: Monitor www.monitormagazin.hu
Fotó: erdely.ma

Gyümölcsöző testvérkapcsolat

Csütörtök este érkezett meg Keszthely testvértelepülésének, Székelyudvarhelynek a középiskolás delegációja a Balaton fővárosába. A diákokat péntek reggel fogadták a Városháza Dísztermében, majd elindultak a fiatalok, hogy megismerjék Keszthelyt.

2010 októberében kötött egymással testvérvárosi szerződést Keszthely és a Hargita megyei Székelyudvarhely. Az együttműködésnek köszönhetően 15 középiskolás diák és kísérőik látogattak most el Keszthelyre, akiket Ruzsics Ferenc polgármester köszöntött reggel a Városháza Dísztermében. A fiatalok az Udvarhelyi Fiatal Fórum tagjai, amely főként Székelyudvarhelyen tevékenykedik. Jórészt oktatási, kulturális és szabadidős programokat szerveznek, de van néhány Erdélyre kiterjedő rendezvényük is.

A diákok változatos, jól megszervezett programokon vehetnek részt az itt eltöltött hétvége alatt. Meglátogatják a város múzeumait, illetve a Csik Ferenc Tanuszodát is. A kötetlen beszélgetésen Ruzsics Ferenc polgármester bemutatta Keszthelyt a fiataloknak.

A diákok köszöntésén túl egy másik érdekesség is történt: a csoport egyik kísérője, Bálint Attila és párja, itt Keszthelyen kívánt élni az egyszerűsített honosítás lehetőségével. Keszthely Város anyakönyvvezetője ünnepélyesen átvette a honosítási okiratokat, amelyeket, ha rendben talál megtörténhet a regisztráció.

A köszöntés végeztével a diákok elindultak a Városházáról, hogy a Vajda János Gimnázium tanóráin vegyenek részt és találkozhassanak az itteni diákokkal.

Forrás: Keszthelyi TV www.tvkeszthely.hu