Lebontják a Szentháromság-szobrot

2011. március 30. (szerda)

A belváros-rehabilitációs munkák előrehaladtával lebontják és restaurálásra Káptalantótiba szállítják Keszthelyről a Szentháromság-szobrot.

A Fő tér keleti végét a barokk stílusú Szentháromság-szobor zárja le. Festetics Pál állíttatta 1770-ben. Eredetileg a tér nyugati részén állott, századunkban helyezték mai, kevésbé forgalmas helyére. Fonadékos rácsozatú szép kőkerítése már a múlt században elpusztult. Háromszögletű, voltás talapzaton Szent Rókus, Szent Sebestyén, Szent Flórián, egy kis angyal szobra, valamint magas, korinthoszi oszlop, tetején a hagyományos Szentháromság szoborcsoporttal. A rezi homokkőből faragott szobor készítője nem ismert. Vélhetőleg a város egykori kőfaragó céhének, német vezető mester – Josep Spaam irányítása altt készült.

Bontását megkezdték, a mellékszobrokat / Szent Rókus, Szent Sebestyén, Szent Flórián és egy angyalka/ már lebontották. A napokban szállítják Káptalantótiba az egész szoboregyüttest, ahol restaurálják, s szeptemberre megtörténhet a teljes helyreállítása.

A munkaterület egy másik részén, a templom mellett fiatal nő csontvázát találták meg a régészek a Fő téri templom fala melletti ásatások során. A lelet nem meglepő, az ásatást végző régészek számítottak csontvázakra, hiszen ezen a területen a 16. század közepéig temető volt. A leletet a feltárás után dokumentálják, részletesen lerajzolják, bemérik a helyét, majd felszedik és múzeumba szállítják, ahol egy antropológus vizsgálja meg a csontokat.

(Forrás: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)

Kapcsolódó írások:
Érdekes leletek a keszthelyi ásatásokon
Kamerák kereszttüzében a keszthelyi főtér
Változó parkolás, turistabarát újdonságok
Márciustól megváltozott a belváros közlekedése
A Várkertben is megkezdődik a felújítás
Lakossági tájékoztató nap a belvárosról
Belváros-program – márciustól felpörögnek az események
Szépülő központ – a város a lakosság megértését kéri
Közösek a célok – lakossági fórum a belvárosról
Új közlekedési és turisztikai információs rendszer épül
Még az idén elkezdődik a belváros-program
Indul a belváros-program Keszthelyen


FOLYNAK A MUNKÁLATOK A FŐ TÉREN
(galéria megnyitásához kattinson a képre)