„Légy áldott, Szent István király”

2016. augusztus 23. (kedd)

Szent István királyt, államalapításunkat és az új kenyeret is ünnepeltük augusztus 20-án Keszthelyen. A Fő téri megemlékezésen beszédet mondott Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere is. Mindketten hangsúlyozták az ezeréves keresztény államiságot, az összefogás és a kitartás fontosságát.

A hagyományoknak megfelelően idén is ökumenikus istentisztelettel kezdődött az augusztus 20-i ünnepség Keszthelyen. A város egyházi elöljáróságai megáldották az új kenyeret a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban, majd a Fő téren folytatódott a megemlékezés. Manninger Jenő országgyűlési képviselő beszédében elmondta, Szent István keresztény államot alapított, és erről most, mikor Európa nem iktatta alaptörvénybe a zsidó-keresztény örökséget, különösen fontos beszélni.
„Magyarországnak keresztény államként, keresztény értékrendszerben kell élnie. Ezt kell megvédenünk a jövőben azon a környéken is, ahol biztonságban élhetünk. Biztonságban élhetünk az itt élőkkel, németekkel, oroszokkal együtt is, és tudjuk azt, hogy ez a környék fejlődni fog és biztonságban él, de meg kell védenünk Európát és a hazánkat. Ez, és nem kisebb a magyar nemzet, és az Európában élő nemzeteknek a jövőjének a sorsa, és a feladata.” – hangsúlyozta Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Az államalapító Szent István jelleméről, valamint a keresztény államiság fontosságáról beszélt Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere. Hangsúlyozta, a nemzet megmaradásának kulcsa az összefogás, a közös akarat és a kitartás.
„Ahol kenyeret akarnak sütni, ott rendezett családokra és törvényekkel szervezett állami életre van szükség. Államalapítónk így biztosította szeretett népének jövőjét, ezt a jövőt mi örököltük, most mi képviseljük. Képviseljük? Határozottan ki kell jelentenem, hogy igen, képviseljük, jó egynéhányan képviseljük. Örülök, hogy Alaptörvényünk nemzeti hitvallása ezeket is tartalmazza: Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette.” – mondta Ruzsics Ferenc.
A polgármester kiemelte, őrt állni és kitartani nehéz, ehhez kell a belső béke és az egy akarat megvalósulása is. Szent István Imre herceghez szóló intelmeiből idézve elmondta: „minden ember azonos állapotban születik, és semmi sem emel fel, csakis az alázat, és semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség”.

Az ünnepi beszédek után Kulcsárné Fullár Melinda, a Helikon Versmondó Kör tagja szavalta el Szent István király imáját, majd a Kis-Balaton Táncegyüttes adott ünnepi műsort. Idén a Komáromy pékség ajánlotta fel a városnak az új kenyeret, amelyet a megemlékezés után az ünneplő közönség is megkóstolhatott.

(forrás, fotó: Keszthelyi Televízió www.tvkeszthely.hu)