Lelkünk melege – célba ér az adomány

2019. január 29. (kedd)

Mintegy 40 keszthelyi és környékbeli családhoz jut el a hónap végéig a Lelkünk melege akció keretében összegyűjtött tűzifa. A város Fő terén épült adventi koszorút már elbontották, több helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően felaprították és a hónap végéig ki is szállítják az összes tüzelőt. Keszthely mellett többek közt Cserszegtomajra, Rezibe és Alsópáhokra is kerül a kályha kész tűzifából.
Január 22-én kezdték meg a tűzifából épített adventi koszorú elszállítását. November vége óta állt a Fő téri templom előtt az építmény, mellyel a keresztény szimbólumok melletti kiállást és a jótékony szándékot hirdették.

A fát a szállítás után egyből fel is fűrészelték. A körülbelül 100-110 erdei köbmétert nem egész egy hét alatt dolgozták fel. A Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász helyi csoportja határozta meg egy tanácskozáson, hogyan osszák szét a tűzifát.

„Tisztáztuk azokat az alapelveket, hogy kiknek kívánunk juttatni ebből az adománytűzifából. Fontos szempont volt a rászorultság mellett az életvitel, illetve az a tény is, hogy lehetőleg olyanoknak adjunk, akik az idei szezonban még nem kaptak adomány tűzifát. Miután meghatároztuk ezt a kört, utána személyesen, illetve telefonon felvettük velük a kapcsolatot, egyeztettük a kiszállítás idejét, módját, körülményeit” – mondta Komoróczi Lajos, a Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány intézményvezetője.

Eddig mintegy 30 családnak szállították ki az adományt. Január végéig még mintegy 10 helyre jut a tűzifából. Átlagosan 2,5-3 erdei köbméter került egy-egy helyre. Az egyedül élő Mecsli Józsefnéhez pénteken jutatták el a kályha kész tüzelőt.

„Nagyon nagy segítség, mert fázós vagyok, öreg vagyok és ez nagy szó nekem. Nem tudok jobban…meglepetés van. Nem tudok többet mondani; köszönöm szépen” – nyilatkozta a nyugdíjas hölgy.

Ruzsics Ferenc, a város polgármestere úgy véli, nagy sikert aratott, hogy meg tudták jeleníteni a keresztény jelképeket a Fő téren és az is, hogy rászorulókhoz jut el a tűzifa.

„Nagyon sok segítséget kapunk. A volt tejüzemnek a területén történik a fának a darabolása és több olyan ember is jelentkezett, aki ingyenes munkafelajánlással segíti azt, hogy ezek a tűzifa-mennyiségek eljussanak a lakosokhoz” – mondta televíziónknak a polgármester.

Egy a Hévízen üdülő német férfi nagy örömmel tapasztalta ezt a kezdeményezést. Televíziónkat megkeresve úgy fogalmazott, ő is segítséget szeretne nyújtani. Christian Siller azt mondja, helyes fűtési technikával akár 50 százalékkal növelhető a fűtési hatékonyság. Ő nem aluról gyújtja meg a fát, hanem felülről és az így keletkező gázok is el tudnak égni, jelentősen javítva így a fűtőértéket.

Az akció mögé jeles egyházi és világi méltóságok is felsorakoztak, illetve Keszthely mintájára több település is megvalósította a tűzifából épült adventi koszorút.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5707-lelkunk-melege–celba-er-az-adomany-?fbclid=IwAR3LeeQkeHxH282nyHSst6OD920F3EjhdRUZKU_Op2nPeO6471KtIQz4aQ0