Lengyel delegáció látogatása Keszthelyen

2015. október 20. (kedd)

Stary Sacz (Ószandec) lengyel testvérváros 30 fős delegációja érkezik Keszthelyre a Keszthelyi Nemzeti Kör vendégeként 2015. október 22-25-e között.

Stary Sacz és Keszthely 2001-ben baráti, majd 2011-ben testvérvárosi szerződést kötött. Stary Sacz, magyarul Ószandec a Kis-lengyelországi vajdaságban található. Ez a város Árpád-házi Szent Kinga, IV. Béla magyar király lányának városa, itt avatta őt szentté II. János Pál pápa.

Stary Sacz és Keszthely között 2001-ben született együttműködési megállapodás azzal a céllal, hogy gazdagítsák a két város közötti gazdasági, társadalmi, kulturális és sportéletet. Az évek során számos művészeti csoport és sportoló vendégeskedett mindkét fél részéről a különböző rendezvényeken. A kapcsolat fő pillérei keszthelyi részről: a Keszthelyi Nemzeti Kör, a Rákóczi Szövetség, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesülete. 2009-ben a Keszthelyi Nemzeti Kör vendégül látta Stary Sacz civil szervezeteinek képviselőit. 2011-ben került sor Keszthelyen a lengyel menekültek emléktáblájának avatására, valamint a mólónál az EU elnökség jelképes átadására lengyel és magyar résztvevők jelenlétében. Még ugyanebben az évben a keszthelyiek is látogatást tettek Lengyelországban. A kapcsolat ápolásában Dr. Cséby Géza és Pawel Denisiewicz plébános állandó nyelvi segítséget nyújt.

A lengyel delegáció tagjait sok színes és tartalmas program várja Keszthelyen. Részt vesznek a fáklyás felvonuláson, október 23-án a Fő téri templomban tartandó ökomenikus istentiszteleten, valamint az azt követő városi ünnepségen. Ezután Keszthely város polgármestere fogadja majd a delegációt, melynek vezetője Jacek Lelek polgármester. A vendégek itt tartózkodásuk alatt ellátogatnak a Festetics kastélyba, ahol megtekintik a kiállításokat, sétát tesznek a Balaton-parton és egy egész napos kirándulás keretében bejárják a tapolcai a Tavas-barlangot, valamint részt vesznek a szigligeti a Süllő fesztiválon. A program október 25-én a Karmelita Bazilikában lengyel nyelvű szentmisével zárul.