Lengyel-magyar összefonódás

2018. október 21. (vasárnap)

Lengyel délutánra várták az érdeklődőket a Balaton Színházba. A rendezvényen kiállítás megnyitóra és könyvbemutatóra is sor került. A programon jelen volt Lengyelország budapesti konzulja és katonai attaséja is.
A Második Lengyel Köztársaság megteremtőjét, Jozef Pilsudskit mutatja be a Balaton Színház legújabb tárlata. A lengyel államférfi egész életét annak szentelte, hogy 123 év után Lengyelország újra független legyen. A tárlat célja, hogy a közös magyar-lengyel történelemnek egy olyan szeletét mutassa be, amely kevésbé közismert.

„Elég sok lengyel vonatkozása van Keszthelynek is, nem beszélve a testvérvárosról, de nagyon sok turista is ide ellátogat. Azért a magyarok, úgy gondoltuk, hogy jó lenne, hogyha valamit a közös történelemből is megismernének, egy olyan részletet, ami nem annyira közismert a magyar tudatban.” – mondta Lenygelország budapesti konzulja, Marcin Sokolowski .

A kiállítás a Balaton Színház emeleti folyosóján kapott helyet, a megnyitóra pedig egy lengyel délután keretein belül került sor. Ebből az alkalomból Konrad Sutarski kötetét is bemutatták. Ez egy olyan munka, amely elsőként foglalkozik a magyar-lengyel történelem összefonódásaival.

„Eddig még nem volt ilyen könyv, hogy a magyar történelem és a lengyel történelem együtt fonódva be legyen mutatva. Mert azért a történelem során annyiszor találkozott a lengyel nemzet a magyar nemzettel, hogy ezt célszerű volt bemutatni. örülök, hogy én vagyok az első, aki magyarul – illetve én lengyelül írtam, de magyar fordításban van ez a könyv. És itt Magyarországon nagyon jó sajtója van.” – emelte ki a szerző.

A lengyel-magyar kapcsolat híresen legendás, a baráti viszony egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. Keszthelyen Dr. Cséby Géza irodalomtörténésznek köszönhetően rendszeres vendég a lengyel küldöttség. A Balaton Színházban megszervezett programnak azonban egy évforduló adta az apropóját.

„Az a célja, hogy megemlékezzünk itt Keszthelyen, Magyarországon is a lengyel függetlenség kikiáltásának 100. évfordulójára. Ez a függetlenség kikiáltása azt jelenti, hogy újbóli kikiáltása a függetlenségnek, hiszen tudjuk, hogy az első világháború végéig tulajdonképpen Lengyelország majdnem 150 évig, de 130-ig biztos három részre volt szakítva. A lengyel területeken az orosz, a porosz és az Osztrák-Magyar Monarchia osztozott.” – tájékoztatott az irodalomtörténész.

A Jozef Pilsudskit bemutató tárlatot a hónap végéig láthatja a nagyközönség a Balaton Színház emeleti folyosóján.

Regman Karola – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/9176/lengyel-magyar-osszefonodas/?fbclid=IwAR2Xk7RF_dtMkP1o_Gw4MjptjKjldI9hpThlhG0X8yTL6e-Tl_9MlnUgRUA