Lengyelországban jártak a Család iskolások

2019. február 19. (kedd)

Egy sikeres pályázat tett lehetővé a Család Általános Iskola tanárainak és diákjainak azt az egy hetes lengyelországi kirándulást,ahol bemutathatták iskolájukat annak működést és megismerhették a magyar-lengyel barátságot igazoló történelmi emlékeket. A keresztény hagyományok, a népi kultúra őrzésére és átadására szakosodott általános iskola diákjai élménybeszámolót tartottak a szülőknek és barátoknak pénteken délután.

A Keszthelyi Család Általános Iskola a Waclaw Feczak Alapítvány Sasfiókák elnevezésű felhívására pályázott az elmúlt év októberében. A gyermekeknek és fiataloknak szóló,magyar,lengyel programok támogatására kiírt pályázaton 5 millió forintot nyert az iskola amiből egy hetet tölthetett 37 diák és pedagógusaik Lengyelországban.

” Igyekeztünk minél izgalmasabb programokat összeállítani a gyerekeknek úgy,hogy ők is érezzék mennyire erős a magyar-lengyel kapcsolat,hogy mi annak a lényege. Legyen alkalmuk találkozni kortársakkal és megtanulni egymás kultúráját.”-mondta a projekt vezetője Ania Levandovska.

A tartalmas kirándulást követően döntöttek úgy az iskolában,hogy élménybeszámolót tartanak a szülőknek,hozzátartozóknak. Akik azt is megtudhatták ,hogy angol nyelven mutatták be a gyerekek szülővárosukat és iskolájukat.

A beszámoló alkalmával megismerhették az egybegyűltek azt a táncot is amit hazánk népzenei és néptánc kincséből válogatva tanultak meg a diákok és mutattak be Lengyelországba. Az egyhetes út számos élménnyel gazdagított az iskola tanulóit. Egy néphagyományokban gazdag régióban, egy olyan partner intézménnyel alakítottak ki kapcsolatot amiben erős a hagyományőrzés a keresztény szemlélet.

„Több szintje is van ennek a kapcsolattartásnak, a gyermekek között életre szóló barátságok kötöttek. Hatalmas email címük van,azóta is leveleznek a gyerekek egymással. Fiúk a lányokkal,lányok a fiúkkal. Mi intézményvezetők is tartjuk a kapcsolatot Skawinie- ban egy katolikus iskolával létesítettünk kapcsolatot. Meglátogatjuk egymást majd a későbbiekben is. A katolikus fenntartás is egyfajta közösséget,egységet jelen,az is,hogy ők is nagyon jól beszélnek angolul, úgy mint a mi gyermekeink. S,hogy ők is olyan vidám életrevaló gyermekek mint a mieink.”- adott tájékoztatást az iskola igazgatója Molnár Zsuzsanna.

A magyar diákok szép helyeket ismerhettek meg a „Kislengyelországnak” nevezett régióban. A kirándulások mellett a népi kultúrát, az épített örökségeket is megismerhették de nem maradhatott ki II.János Pál pápa szülőháza,IV.Béla lányának Szent Kingának a kápolnája sem.

„Én még nem voltam Lengyelországban. Voltunk a Wieliczkai sóbányában, a krakkói székesegyháznál,a Mária templomnál. Táncoltunk lengyel táncegyüttessel,ettünk krémest.”- mondta Gyuk Luca tanuló.

A hazaérkezés után az első házi feladatukat is szépen teljesítették a Család iskola tanulói. Fogalmazást írtak és rajzokat készítettek a számukra legmegragadóbb programról. Munkáikból kiállítás is nyílt az élménybeszámolóra.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5773-lengyelorszagban-jartak-a-csalad-iskolasok?fbclid=IwAR16QVXuzQfIVZWRDvnJyv_VOPSVyFpCUGTXd-dwV2FAI2V3UHaVu8ds47E