Letették az M76-os út alapkövét

2018. február 26. (hétfő)

Az autóút Zalaegerszeget a sármelléki repülőtér érintésével és Keszthely bekötésével az M7-es autópályával kapcsolja össze.

A 170 milliárd forintból épülő új gyorsforgalmi út alakövét ma, Alsónemesapáti határában helyezték el. Az eseményen elhangzott: a leendő út elsődleges célja Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba, azonban Keszthely és térsége szempontjából is stratégiai jelentőségű ez a fejlesztés.
Napilapok, szerződések és pénzérmék is kerültek az időkapszulába. Alsónemesapáti határában helyezték el a politikusok, városvezetők és az érintett szervek képviselői az alapkövét az M76-os útnak. A gyorsforgalmi kapcsolat a megyeszékhely és az M7-es autópálya közt létesül. 34 km hosszúságban 2×2 sávon épül a gyorsforgalmi út.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az ünnepségen kihangsúlyozta, hogy a kormány gigantikus útépítési programjában megvalósuló M76-os útnak köszönhetően a Balaton is gyorsabban és biztonságosabban elérhetővé válik.

„A 17 érintett zalai települése egyértelmű nyeresége lesz, hogy a színvonalasabb eljutás mellett a tranzitforgalom a jövőben elkerüli a központjaikat, a baleseti kockázatok jelentősen mérséklődnek, a levegőszennyezés, egyéb környezeti és zajterhelési mutatók is jelentősen javulni fognak” – mondta el Mosóczi László.

Az esemény házigazdájaként Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a már épülő járműipari tesztpálya jelentőségét hangsúlyozta. A gyorsforgalmi úttal a megyeszékhely elérhetősége jelentősen javul.

A technikai paraméterek ismertetése kapcsán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a kormány nem csak az előkészítést, hanem a kivitelezést is jóváhagyta, ennek köszönhetően, amint rendelkezésre állnak a tervek és lezajlik a közbeszerzési eljárás, megindulhat az M76-os kivitelezése.

„Az okosút koncepciót alkalmazzuk az új tervezés során, hogy azok a tesztelésre ideérkező járművek ne csak próbapályán, hanem megfelelő biztonsági előírások mellett, de közúton is kipróbálhassák az új technológiát, ami rohamosan fejlődik, de erre készen kell állnunk, hogy megfeleljünk a jövő, akár a 3-as, 4-es, 5-ös, 6-os kategóriájú okosautóknak a fogadására és elvezetésére” – mondta beszédében Mayer András.

A leendő út elsődleges célja Zalaegerszeg bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba. Azonban Keszthely és térsége szempontjából is stratégiai jelentőségű ez a fejlesztés – hangsúlyozta Manninger Jenő. Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Hévíz-Balaton Airport megközelítése is jelentősen javul.

„Nem utolsó sorban azért Sármellék, ami szintén Hévíz, Keszthely szempontjából nagyon fontos. Így ezzel a déli nyomvonallal, ami Sármellék mellett halad el, a repülőtér is közvetlen gyorsforgalmi hálózat összeköttetést kap. Ez ami a térségünk szempontjából így együttesen nagyon fontos” – nyilatkozta televíziónknak a politikus.

Elsőként a 1,5 kilométeres zalaegerszegi bevezető szakasz fog megépülni 2020 elejére – hangzott el az alapkőletételnél. A kormányhatározat szerint teljes egészében hazai forrásból finanszírozott M76-os befejezését 2022-re tervezik.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
http://tvkeszthely.hu/hirek/8568/letettek-az-m76-os-ut-alapkovet/