Lezajlott a helyhatósági választás

2019. október 14. (hétfő)

Keszthelyen 17 szavazókörbe várták a helyhatósági választásra érkezőket. A részvétel elmaradt az országostól, a névjegyzékben szereplők 42.53 %-a járult az urnák elé. A voksolást megzavaró rendkívüli esemény nem történt. A 6-os számú választókerületben szavazategyenlőség van, amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad az egyenlőség, időközi választást kell tartani.
Vasárnap reggel 6 órakor 3177 település 10 278 szavazóköre nyitott meg. Keszthelyen 17 szavazókörbe várták a névjegyzékben szereplő 16.168 főt. A szavazatszámláló bizottságok három szavazólapot adtak a keszthelyieknek. A polgármester mellett az adott választókerület képviselőjérőlés a megyegyűlés összetételéről dönthettek a voksolók.Keszthelyen 57 első választót vártak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá a városban.

Fehérvári László két hete ünnepelte 18. születésnapját, úgy érzi a felnőtté válásnak fontos része az is, hogy szavazhat.

„Szerintem tartozunk ennyivel őseinknek, hogy ők megdolgoztak ezért a jogért, hogy mi elmehessünk szavazni. Most ezt teljesen pártatlanul és mindegy hogy az ember melyik pártra teszi le a voksát, de szerintem mindenkinek ez egy állampolgári kötelesség” – nyilatkozta a fiatalember.

Az 1-es számú szavazókör a Helikon liget és Szent Miklós temető környékét foglalja magába. A névjegyzék szerint itt 972 fő adhatta le szavazatát.

„Ma reggel kicsit lassabban indult a szavazás. Úgy 8-9-ig nem sokan jöttek szavazni, később kicsit felélénkült, jelentősebben. Becslésem szerint 11 óráig 17 százaléknál több szavazó megjelent már” – tudtuk meg dr. Wágner Lászlótól, a számú szavazókör Szavazatszámláló Bizottságának elnökétől.

Ez a szavazókör végül 40.53 %-os részvétellel zárt, ami elmarad az összesített keszthelyi eredménytől, ami 42.53 %. A városban 16.168 fő szerepelt a névjegyzékben, közülük 6.877 választópolgár élt alkotmányos jogával. A helyhatósági választáson zajlott a nemzetiségi voksolás. Keszthelyen a 14-es számú szavazókörben volt a legnagyobb a névjegyzékben szereplő nemzetiségek száma. Ők zöld szavazólapot és borítékot kaptak, a szavazat csak akkor volt érvényes, ha lezárt boríték került az urnába. A szavazókörök este 7 óráig voltak nyitva.

Sokáig tartott a szavazatok megszámlálása. A jegyzőkönyvvezető kollégák éjfél után érkeztek vissza. Emiatt az eredmény megállapítására hétfő hajnalban kerülhetett sor – mondta dr. Horváth Teréz. A Helyi Választási Iroda vezetője hozzátette, emiatt a jogorvoslati határidők csütörtökön, 16 óráig tartanak. A szavazókörökben rendkívüli esemény nem történt, egy helyszínen kellett jegyzőkönyvet felvenni egy esetről. A 6-os számú egyéni választókerületben szavazategyenlőség van.

„Mivel itt egyéni választókerületi képviselő szavazás során történt a szavazategyenlőség, ezért ilyenkor időközi választás tartására kerül sor, amennyiben ez a jogerős döntés születik” – mondta dr. Horváth Teréz.

Az érintett jelölteknek, jelölő szervezeteknek több jogorvoslati fórumra van lehetőségük, ezek legfelsőbb szintje a Kúria. Amennyiben a jogorvoslatok lezárulta után is marad a jelöltek közötti szavazategyenlőség, 120 napon belül kell megtartani az időközi választást. Amennyiben a szavazás eredménye jogerőssé válik, ezt követően 15 napja van a képviselő-testületnek, hogy megtartsa az alakuló ülést.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6486-lezajlott-a-helyhatosagi-valasztas?fbclid=IwAR0Fraxg_hxjJZfjxD3odcqSgiT-QYCGM-knp5Q3qiHRXxGWYiJs9W9MnIQ