Lezajlott Keszthely Város Tortájának zsűrizése

2023. június 2. (péntek)
KesztHelyi identitás

Négy hagyományos és két mentes torta versengett a Keszthely Város Tortája címért. Az ítészek között cukrászmesterek és a Magyar Cukrászkamara képviselői is helyet foglaltak. A sütemények felszolgálásában ezúttal is a VSZK diákjai működtek közre, és az intézmény helyet is adott a zsűrizésnek.

Először az egész tortákat vették szemügyre a döntnökök. A zsűri rövid leírást is kapott az édességekről, valamint az elkészítés költségét is megismerhették. A város tortájánál fontos szempont a regionalitás, azaz, hogy olyan alapanyagokat is felhasználjanak, amelyek Keszthelyre és környékére jellemzőek. Az ítészek úgy vélik, a felsorakoztatott torták a trendeket is követik.

„A nevezett tortákban megjelentek a különböző rétegek. Figyeltek arra a versenyzők, hogy legyen benne lány, gyümölcsös réteg, legyen benne  roppanós. Megjelent roppanósság tekintetében a mandula, a mogyoró, a tökmag. Én úgy gondolom, hogy figyeltek rá. A mostani trendek szerint inkább a természetesebb, tiszta ízvilágú torták kerülnek előtérbe, ezekből is kóstolhattunk.” – tájékoztatott Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a Magyar Cukrászkamara  képviselője.

A zsűri nem csak pontokban, hanem szóban is megfogalmazta a véleményét. Fontos szempont volt az ízvilág, a technológia, az állag és a kreativitás is. A szakmai ítészek mellett Keszthely képviselőtestületének tagjai is megkóstolták és véleményezték a tortákat. A zsűrizés a VSZK-ban tanulóknak is hasznos, hiszen nagyon sokat tanulhatnak belőle.

„A tanulóinknak is ez egy nagyon jó gyakorlati lehetőség, gyakorlási lehetőség, hogy kicsit megismerjék a cukrász szakmát ilyen szempontból is. Hogyan kell egy versenyre előkészíteni a készítményeket, a tortákat, hogyan kell a zsűri előtt bemutatni, felszolgálni, szeletelni, egyáltalán az egész rendezvény lebonyolítása hogy történik.” – emelte ki Fisli István, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum igazgatója.

A zsűri tagjai mangós-grillázsos, mandulás-gesztenyés és túrós-fügés tortákat is kóstolhattak. A Keszthely Város Tortája versenyt harmadik éve rendezték meg azzal a céllal, hogy ezzel is emeljék a település jó hírét. A győztes süteményt természetesen több cukrászdában is meg lehet majd kóstolni.

„Mindenképpen, hogyha a városlakók sokkal jobban kötődnének a városunkhoz, és a turistáknak is tudjunk valamivel kedveskedni. Három évvel ezelőtt ezen gondolattal indult el ez a versenyfelhívás, amelyet három zsűrizés követett, és három évben három különböző torta. hagyományos és mentes kategóriákban hirdettünk, ebben az évben négy hagyományos és két mentes torta volt,a mit itt megkóstolhattunk.” – tette hozzá Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere.

Az ítészek teljes egyetértésben, egyöntetűen választották ki Keszthely Város hagyományos és mentes tortáját. Az eredményhirdetés szombaton, a Város Napja ünnepségsorozat keretében lesz.

Regman Karola – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/10410-lezajlott-keszthely-varos-tortajanak-zsurizese

Képek