Lezárult a karácsonyi ünnepkör

2022. január 7. (péntek)

Január 6-a vízkereszt napja. Az Úr megjelenésének napja az egyik legősibb keresztény ünnep. Ezzel a nappal zárul a katolikus egyházban a karácsonyi ünnepkör. Víz- és házszentelést is tartanak ilyenkor, utóbbit minden évben a Ranolder Iskolában is kérnek az egyháztól. Aki még szeretné otthonát megszenteltetni, van még lehetősége kérvényezni.

Vízszenteléssel kezdődött a csütörtök reggeli mise. A megáldott vízzel Tál Zoltán plébános meghintette a híveket, hogy elűzze a gonosz lelkeket, távolt tartsa a betegségeket és magával hordozza az Isteni kegyelem hatékony erejét. Az atya úgy fogalmazott, akit, vagy amit elér ennek a víznek a cseppje, az legyen egészen tisztává, ne verhessen gyökeret nála a gonosz. A szentmisén elhangzott, vízkereszt napján érkeztek meg Betlehembe a három királyok, akiket csillag vezetett Jézushoz. A napkeleti bölcsek a pogányságot képviselték, így az ünnep azt is jelképezi, hogy az emberré lett Isten nem csak az ószövetségi választott népnek mutatkozott meg. Szó esett arról is, hogy Heródes gonosz szándékkal kérte meg a bölcseket, hogy árulják el neki, hol található Jézus. Úgy gondolta ugyanis, hogy a gyermek veszélyeztetné az ő trónját.

„Mi is ezt látjuk földi életünk során, a jónak és a rossznak harcát az emberi szívünkben. Milyen nehéz megtanulni az életünk során. Befogadni úgy az evangélium szavát, hogy azt életté is váltsuk.”

A szentmisén részt vettek a Ranolder Iskola diákjai is, vízkereszt napja ugyanis parancsolt ünnep a római katolikus egyházban. Ennek jelentése, hogy a katolikus híveknek részt kell venniük az aznapi szentmisén.

A vízkereszt ünnepéhez kapcsolódik a házszentelés is. A Ranolder Iskolában minden évben megtartják ezt a hagyományt. Hitükből is adódik, hogy ezzel is hálát adjanak Istennek, hogy az iskola folyamatosan működhet. Az igazgató úgy fogalmazott, biztosítani tudják a megfelelő oktatási környezetet, de ez áldás nélkül nem sokat ér.

„Ugye az iskola a mi házunk. Tehát ahogy a magánházaknál is megtörténik a házszentelés, ugyanis iskolánk épületénél is, hiszen, ahogy a mondás is mondja, az iskola a második otthonunk.” – osztotta meg Őry Gábor igazgató.

Az iskola minden termében külön-külön kérte Tál Zoltán atya az isteni áldást. A szenteltvíz hintését követően az ajtófélfákra a Krisztus áldja meg a hajlékot kifejezés latin rövidítése, a C+M+B betűk mellé került a 22-es szám, jelezve az évszámot. A házszentelés a mai nappal kezdődött el.

„Az otthonaink megáldása is minden évben olyan ajándék, amikor áldást kérünk a Jóistentől otthonainkra, családjainkra, mindarra, ami az otthonunkat körülveszi. És természetesen az imádság fő szándéka az áldás kérdés, és hogy tartsa távol a gonosz lélek minden belopakodó cselvetését.”

Aki szeretné igényelni a házszentelést, a Magyarok Nagyasszonya Plébánián egyeztethet időpontot az atyákkal.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8730-lezarult-a-karacsonyi-unnepkor