Lezárult a Kelet-Zalai Foglalkoztatási Paktum

2021. szeptember 9. (csütörtök)

”Együttműködés működik, igény van rá. Reméljük lesz folytatása.”- hangzott el a Balaton Színházban az „Innovatív foglalkoztatási együttműködés a keszthelyi és zalaszentgróti járásokban” paktum záró konferenciáján. A 2018 márciusában induló projektben célja a helyi munkaerő-piaci folyamatok élénkítése, a foglalkoztatás bővítése és a lakosság helyben maradása volt a cél. 18 együttműködő partner vett részt, több mint 200 fő bevonásával.

Angliai tapasztalat és egy francia pékségben folyó technológia adta az ötletet Kelemen Gábornak, hogy hazatérve, Reziben szakemberként megvalósítsa az álmát, hagyományos eljárással készített kenyeret, pékárut sütni. A vállalkozás beindításához a Kelet-Zalai Paktum projekt keretében kapott támogatást.

„Ez a támogatás,ez tulajdonképpen egy járulékos támogatás,költségtámogatás forma volt, Előtte munkanélküli voltam amikor megkaptam ezt a támogatást és ez idő alatt amíg a támogatást folyósították,ez idő alatt tulajdonképpen fel tudtam építeni és be tudtam indítani a vállalkozást. Mint fizikai részét, mint pedig papírforma részét neki,mint a hivatalos részét ami kellett hozzá. Engedélyezéseket.”- mondta Kelemen Gábor.

A foglalkoztatási paktum záró konferenciáján Nagy Bálint, Keszthely polgármestere, beszélt a keszthelyi-zalaszentgróti járásban megvalósított projekt jelentőségéről . Keszthely Város Önkormányzata a projekt előkészítését végezte és az Irányító Csoporton keresztül vett részt a kivitelezésben. A menedzsmenti feladatokat a Keszthelyi Városfejlesztő Egyszemélyes Nonprofit Kft. látta el. Nagy Bálint kiemelte, hogy a sikeresen záruló 3 és fél éves munka eredményeként, a támogatások segítették a hátrányos helyzetű álláskeresők és a munkaerő-piactól távol lévő inaktív személyek munkához jutását.

„Sikeres volt a számok tekintetében is a teljes projekt, hiszen a járásból több mint 200 embert tudtunk bevonni. Nagyon jelentős mértékben tudtunk, több mint ennek a felénél, bértámogatást nyújtani. A bértámogatáson túl különböző szolgáltatásokat, információnyújtást. Tehát összességében úgy kell, hogy összefoglaljam, hogy sikeres volt a projekt. De mindenképpen meg kell azt említenem , hogy az elmúlt másfél évben a pandémia rányomta erre is a bélyegét. Különösen a munkavállalás tekintetében. És az a tény, hogy a keszthelyi és zalaszentgróti – de talán- különösen a keszthelyi járás volt az, ami az egyik legnagyobb elszenvedője volt ennek a pandémiás helyzetnek.”- adott tájékoztatást Nagy Bálint polgármester.

Deák Ferenc, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának képviseletében beszélt a megye aktuális munkaerő piaci helyzetéről, az új támogatási rendszerekről és az ágazati bértámogatásról amellyel több mint 6 ezer munkahelyet sikerült megvalósítani Zalában. Deák Ferenc szemléltette a projekt indulásának foglalkoztatási adatait , kiemelve, hogy a megye járásaiban és megye jogú városaiban működő paktumoknak köszönhetően kedvezően alakult a foglalkoztatás.

„’18-ban egy növekvő foglalkoztatási szintet mutattak a statisztikai adatok, amelyek aztán később a COVID hatására egy határozott visszaesést mutattak ,amelynek a legnagyobb szenvedője az idegenforgalom, turizmus ágazatban van és ezzel nyílván szinkronban pedig a munkanélküliek száma növekedett. S még egy fontos, ami talán még nem hangzott el a bevonandó célcsoportnál,amiben a civil szervezeteknek komoly szerepe volt,az inaktívak.”- mondta Deák Ferenc osztályvezető.

A projekt 45 hónapos megvalósítási időszakában 206 fő került a programba bevonásra, 106 fő részesült bérköltség . 16 fő vállalkozás beindítási míg 25 fő képzési támogatást kapott.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

https://tvkeszthely.hu/hirek/8392-lezarult-a-keletzalai-foglalkoztatasi-paktum