Libákkal és kézműveskedéssel búcsúztatták az őszt

2019. november 11. (hétfő)

Ma van Szent Márton-napja. Európa egyik legnépszerűbb szentje Savariaban, a mai Szombathelyen született és számos népszokás, hiedelem kapcsolódik nevéhez. Hagyományosan e napon fejezik be a mezőgazdasági munkákat és ekkor szokták megkóstolni az újbort. A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ezúttal is Szent Márton ünnepével búcsúztatta az őszt és zárta be kapuit a téli időszakra.

Libák várták az vendégeket a majorban. Ez a szárnyas a legelterjedtebb jelképe Szent Márton napjának. A legenda szerint ugyanis a püspöki megbízatás elől menekülő Márton a libák közt próbált elbújni, ám azok gágogásukkal elárulták őt. Szokás november 11-én lámpás járást tartani, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson.Ehhez készülődhettek elő a kézműves foglalkozás résztvevői. Libaformájú lámpásokat lehetett készíteni.

„Sógyurmából készítünk ilyen mécsestartókat. Meg kell formálni a testét, majd az üveget kidekorálhatjuk öntapadós matricákkal és mi választhatjuk ki, hogy hogyan és milyen színekkel dekorálunk” – nyilatkozta Marton Elizabet.

A játszóház mellett tollfosztásra és kukoricamorzsolásra is lehetőség volt. Szent Márton nyomdokán címmel játékos-verses foglalkozást is tartottak a majormúzeumban. Csider Sándor költő kalauzolta el saját fantáziavilágukba a gyerekeket.

Finomságokkal is várták a vendégeket. A Márton nap fő étele a liba, így a langallót ilyen feltéttel készítették el a múzeum munkatársai. A sajtos-tejfölös pogácsával egyetemben a major kemencéjében sült ez is. Innivaló gyanánt pedig zsályás és citromfüves teákkal szolgáltak a borús, őszi napon. Márton-napja jelentette egykor a paraszti év végét, ilyenkor fejezték be az éves mezőgazdasági munkákat, így a szezonálisan nyitva tartó Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely is ezzel az ünnepséggel zárja be kapuit a télre.

„Hosszú volt ez az év is. Sok látogatónk volt, illetve egy dinamikusan fejlődő nyári kalákatáboron is túl vagyunk, ami eléggé elfárasztotta a csapatot, de ez örömteli fáradtság, mert látjuk a munkánk gyümölcsét, illetve azt, hogy a múzeum azért egyre népszerűbb” – mondta televíziónknak Horváth Zoltán mb. múzeumvezető.

Nagy érdeklődés kísérte A didergő király című produkciót. A verses mesejátékok a Család Általános Iskola diákjai adták elő.A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely a program végeztével bezárta kapuit. Hagyományosan a tavaszi, húsvéti rendezvénnyel nyílik meg 2020-ban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum filiáléja.

Hársfalvi Ákos – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/6566-libakkal-es-kezmuvesedessel-bucsuztattak-az-oszt?fbclid=IwAR0z4LUTbCt3iw3gqkrYnMjrTQfqlpzezImENgwSHilX52Ea2P1vnUf3QJA