Locsolás és népi játékok a Majorbéli Pikniken

2019. április 24. (szerda)

Húsvéthétfőn elmaradhatatlan szokás a locsolás. Manapság leginkább kölnivel öntözik meg a férfiak a gyengébbik nem tagjait, hogy el ne hervadjanak, de a hagyományok szerint ezt kútvízzel kell megtenni. Ezt elevenítették fel a Georgikon Majormúzeum udvarán rendezett Húsvéti Pikniken. A programon mintegy 1000 látogató vett részt.
A Nagyváthy Néptáncegyüttes hölgytagjait öntötték hideg vízzel a férfitáncosok. A hagyományos locsolás elengedhetetlen a csoport életében. Ezúttal a Majorbéli Húsvéti Piknik nevű rendezvényen gondoskodtak arról az úriemberek, hogy minden leány egészséges és szép maradjon a jövő évben is. Mint az együttes vezetője elmondta, a húsvéti szokásról több hiedelem is kialakult.

„Az egyik kialakulását arról jegyzik, hogy a szentelt vizet, gyakorlatilag ugye, amit a templomba az ünnep alatt most áldottak, szenteltek, azt a legények elhordták a házakhoz és ezzel ugye megáldották a házat, a menyecskéket mindenféle bőség és egészség varázsló szokás, inkább áldás kapcsolódott hozzá.” – fogalmazott Hardi András tánckarvezető.

A napsütéses időben többen telepedtek le a kihelyezett szőnyegekre. A gyerekek számára aktív kikapcsolódási lehetőség is akadt bőven. Kipróbálhatták a népi játékokat, horgászhattak és az óriás kifestő színezésében is szorgalmasan részt vettek, de a legügyesebbek számára nagy öröm volt a hordó „meglovagolása” is.

A látogatók többsége visszatérő vendég, akik minden évben szívesen vesznek részt a pikniken. A játékok mellett nagy népszerűségnek örvendtek az állatok is, melyeket testközelből ismerhettek meg a gyerekek és felnőttek egyaránt.

„Unokáimat hoztuk ki, ott van a nagyobbik unokám, ő pedig két hetes és a jó levegő miatt is jöttük el, meg a nyuszisimogatásért.” – mondta el Kocsis Józsefné.

A Majormúzeum területén immáron ötödik éve rendezték meg a Majorbéli Húsvéti Pikniket. A program elsődleges célja, hogy lehetőséget biztosítson a családoknak a közös együttlétre, szórakozásra.

„Én azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó lehetőség, hogy húsvét másnapján kis kerti környezetbe töltheti el az időt a család, amikor már talán nincs annyi házi munka. Ez egy piknik, én azt hirdetem, hogy ha jöttök lesztek, ha hoztok esztek.” – ismertette Szabóné Lázár Ibolya kiállítóhely vezető.

Az eseményen első alkalommal lépett fel a Népek Tánca Tánccsoport is, akik színes műsorral örvendeztették meg a közönséget.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV
https://tvkeszthely.hu/hirek/5957-locsolas-es-nepi-jatekok-a-majorbeli-pikniken?fbclid=IwAR3pUvF3z8elGo49C864HdhNcCaDmU4XalwxMw3O7ThkvDKkIIgnbIlst_8