Lopásnak minősül az agancsok jogtalan elhozatala

2021. április 7. (szerda)

Több százezer, de akár 5 milliós büntetésre is számíthatnak az illegális agancsgyűjtők. Még mindig zajlik a gímszarvasok agancshullatásának időszaka. A trófeák az adott terület vadgazdálkodójának tulajdonát képezik. Gyakori eset, hogy csapdákat állítanak a vadaknak vagy hajtják őket, ám ez nem csak, hogy szabályellenes, növelik vele a közúti balesetek kockázatát is.

Januárban kezdődött meg a gímszarvasok agancshullatási időszaka, mely még most is tarthat. Ez egy természetes folyamat, mely során megszabadulnak az előző évi trófeáktól az állatok. A procedúra nem fájdalommentes, hiszen az agancsot vérerekben gazdag hám védi. Ez a folyamat a gerincesek között egyedülálló szervregenerálódásnak egy része.

„Minden évben új agancsot raknak fel, minden évben elhullajtják az agancsaikat és négy hónap múlva vissza is rakják. És mindig nagyobb lesz, mindig fejlődik, mindig szebb lesz.” – mondta el Németh Vera vadász.

A koronavírus-járvány alatt megnőtt az erdőkben kirándulók száma. Azok közül azonban, akik most fedezték fel a természet szépségeit, akadnak olyanok, akik nincsenek tisztában az erdei szabályokkal. A szakemberek azt tanácsolják, akik természetjárás közben találnak egy-egy elhullott trófeát, fényképezzék le nyugodtan, de hagyják ott a helyszínen. Ezek ugyanis a területen vadászatra jogosult személyek tulajdonát képezik, akik fontos következtetéseket vonnak le ezekből az élőhely és a populáció minőségéről, valamint az állatok koráról is. Felhívják a figyelmet, hogy a trófeák engedély nélküli elvitele büntetendő, lopásnak minősül, ezért több százezer forintos, de akár milliós tételű is lehet a bírság.

„Ilyenkor nagyon sokan járják az erdőket, berkeket keresve ezeket az agancsokat, ami tulajdonképpen tilos. Van rá lehetőség, de csak úgy, hogyha bemegy az adott vadásztársasághoz és attól kér erre engedélyt és meg is kapja. Nagyon sok kárt tudnak ezzel okozni az emberek, sokszor drótokat feszítenek ki, hajtják a vadakat, ez által előfordulnak, hogy a vadak kifutnak a főutakra és akár embereknek is sérüléseket, baleseteket okoznak.” – tette hozzá Németh Vera.

A vadászati törvény a trófeák értékét kilogrammonként ötezer forintban határozta meg. Egy közepesen fejlett bika agancsának párja körülbelül 10-12 kilót nyomhat. Ezek illegális értékesítése is bűncselekmény, felvásárlása orgazdaságnak minősül. Idén februárban Zala megyében is történt illegális gyűjtéssel kapcsolatos eset. A rendőrök Rédicsen állítottak meg egy teherautóst, melynek utasterében és rakterében is több darab hullajtott agancsot találtak. Mivel az illetékes erdészet tudta és engedélye nélkül gyűjtötték ezeket, előállították a járműben tartózkodó két férfit. Pár nappal később egy kerékpárost állítottak meg, aki csomagtartóján szállított egy nagyméretű szarvasagancsot. Ellene is lopás vétsége miatt indult eljárás. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a drótok kifeszítésével bántalmazott szarvasok és az állatok szándékos hajtása során az állatkínzás vétsége is felmerülhet. Korábban ugyanis találtak már kergetés miatt elhullott egyedet az erdészek. Ez a bűntett pedig akár szabadságvesztéssel is büntethető.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/7948-lopasnak-minosul-az-agancsok-jogtalan-elhozatala