Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója

2019. január 25. (péntek)

A lovas turizmus népszerűsítését, a természeti és kulturális értékek új módon való bemutatását tűzi ki céljául az a nagyszabású szlovén–magyar projekt, melyben a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Pannon Egyetem Georgikon Kara dolgozik együtt a szlovéniai Zavod Nazaj na konja („Vissza a lovakhoz” Intézet) és a RIS Dvorec Rakičan (Rakičan kastély Kutató- és Képzőközpont) szervezetekkel. A projektet sajtótájékoztatón mutatta be Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója és dr. Bartos Ádám, a Pannon Egyetem Georgikon Karának adjunktusa.

Az innovatív, vonzó és egyedi kínálat fejlesztése érdekében a projektpartnerek a lovas turizmuson alapuló fejlesztési stratégiát dolgoznak ki, különböző lovas turisztikai programokat valósítanak meg a térségben, túraútvonalakat dolgoznak ki, ehhez interaktív térkép készül, és különböző csatornákon népszerűsítik a lovas kultúrát és az ahhoz köthető idegenforgalmat. A projekt eredményeként tematikus turisztikai útvonal jön létre a határ menti régióban, mely lehetőséget teremt a térség természeti és kulturális értékeinek népszerűsítésére. Az új, különleges élményeket nyújtó kikapcsolódási lehetőség a várakozások szerint meghosszabbíthatja a turisták tartózkodási idejét.

Magyar részről a projekt leglátványosabb eleme a Helikon Kastélymúzeum kivitelezésben készülő, kb. 15-20 fő szállítására alkalmas, korhű megjelenésű, kényelmes lovas kocsi, utasterében video és audio guide szolgáltatással, melyet első alkalommal az 2019. évi Utazás Kiállításon mutatnak be a nagyközönségnek.
A Pannon Egyetem a projekt keretében speciális tananyagokat dolgoz ki, lovas és turisztikai szakemberek képzését végzi, továbbá két lovat szerez be, melyek képzését és folyamatos tréningben tartását biztosítja.
Mindkét magyar partner két-két lovas kocsis túraútvonalat dolgozott ki. A Helikon Kastélymúzeum „A Keszthelyi-hegység természeti értékeinek nyomában” nevű túrája a Természet Házához, a Nagymezőre és a Festetics Imre állatparkba kalauzolja el az érdeklődőket, a „Festetics-kör” elnevezésű útvonal pedig Keszthely város határain belül kínál látványos lovas kocsis túrát, a Festetics családhoz kapcsolódó látnivalók érintésével. A Pannon Egyetem túrái a Gyöngyösi csárda és a betyársírok érintésével a Béke sztúpához és Zalaszántó több érdekes látnivalójához, illetve a Fenyves allén indulva a Szendrey Júlia-emlékház, a Georgikon lovarda és Fenékpuszta meglátogatásával a Kis-Balatonhoz vezetnek.

A projekt összköltsége 818 ezer euró, ebből a Helikon Kastélymúzeum projektrésze 153, a Pannon Egyetemé 113 ezer euró.

A SIHU145 azonosítószámú, „Lovak világa – a fenntartható fejlődés új dimenziója a természeti és kulturális gyöngyszemek határokon átívelő minőségi élményért” (Horse Based Tourism – HBT) megnevezésű projekt a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (SI-HU) támogatásával valósul meg.