M76: ütemterv szerint halad a munka

2019. április 19. (péntek)

Egyre látványosabban zajlik a munka az M76-os út építési területein. A két szakaszból álló projekt a tervezett ütem szerint halad. Az első szakasz egy 5,6 km-es út lesz, benne egy hosszú híddal és több leágazással, körforgalommal. A munka legnagyobb része most Balatonszentgyörgy mellett zajlik.
Dolgoznak a munkagépek a Balatonszentgyörgy melletti területen, ahol egy háromszázhatvanhat méter hosszú híd lesz majd. A cölöp alapozási munkálatok elkészültek már, most az összesen tizenegy közbenső támaszok és a cölöp összefogók, a pillérek és fejgerendák építése zajlik. Hapák Attila, a hídépítésért felelős főépítésvezető elmondta: az 5,6 kilométer hosszú útszakaszba összesen húsz műtárgyat építenek be. Ennek egyike a híd. „Erről a műtárgyról annyit lehet tudni, hogy ez majd az M76-os autóutat magát viszi át a 7501-es közút, a nagykanizsai és a keszthelyi vasútvonal, illetve a régi 76-os út fölötti területen. A híd hossza 366 méter, a szélessége 29 méter lesz” – tudtuk meg.

A híd majdani teljes felülete meghaladja a tízezer négyzetmétert. A tervek szerint a nyár folyamán már az első hídgerendák beemelése is megtörténik. A kiviteli tervek elkészítése folyamatos, ezek zömét a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. elfogadta, a továbbiak még a tervezőasztalon vannak. A NIF szóvivője, Kiss Boglárka az építkezés helyszínén hozzátette: „A kivitelező nagy mennyiségű földet is mozgat, illetve a vízelvezető árkok kiépítése is zajlik. Itt, ahol most állunk, ez a balatonszentgyörgyi csomópont lesz. Itt a csomópontnál, a csatlakozó ágakban a stabilizációt végzi jelen pillanatban a kivitelező, illetve itt is a töltésépítés az, ami jellemző tud lenni. Az egyes számú körforgalomnál szintén a stabilizáció az, ami most az elsődleges feladatok között van, és továbbra is ott is ugye a töltésekkel dolgozik a vállalkozó.”

Ez az építkezés a nagy forgalmú 76-os út mellett zajlik. A százhetven milliárd forintból megvalósuló úgynevezett “okosút” a Zalaegerszeg és az M7-es autópálya közötti kapcsolatot biztosítja majd. A munkálatok több helyszínen zajlanak, például a Balatonberény felé vezető 7119-es számú bekötőút mellett is. A tervek szerint az első szakasz jövő nyárra készül el. A sebességcsökkentésen kívül egyelőre más, forgalmat akadályozó korlátozások nem várhatók.

Tüskés Balázs – Keszthelyi Televízió
https://tvkeszthely.hu/hirek/5948-m76-utemterv-szerint-halad-a-munka?fbclid=IwAR1EPk3gsAEgw94y73YMCR4zeYaDbE2iTLMyjK7QjMmBh_Q4nR2GvUxG8WA