Pénteken lesz az ’56-os megemlékezés

2021. október 22. (péntek)

Pénteken tartja az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékező rendezvényét a város. A program ökumenikus istentisztelettel kezdődik, az ünnepi köszöntőket követően pedig fáklyás felvonulásra várják az érdeklődőket. A városi rendezvény az új helyre került Fehér ember szobor előtt lesz a Fő téren.

Júniusban kezdték meg a keszthelyi ’56-os emlékmű, a Fehér ember szobor áthelyezését a Várkertből. Az önkormányzat terve az volt, hogy októberre már új helyén tudjon pompázni Orr Lajos alkotása. Már augusztusban sikerült felállítani az azóta felújított alkotást. Az immáron méltóbb helyen álló emlékműnél rendezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a városi megemlékezést. Nagy Bálint polgármester erről közösségi oldalán tájékoztatott.

„Sok keszthelyi kérése tudott megvalósulni azáltal, hogy a mögöttem látható keszthelyi Fehér ember szobor egy központibb, méltóbb helyre kerülhetett, mint ahol korábban volt. Nagy örömömre szolgál az, hogy így már az idei október 23-ai megemlékezést, azt az új helyszínen tudjuk majd megtartani. Tekintettel arra, hogy nagyon sokan jelezték, hogy október 23-án a Békemeneten, Budapesten részt szeretnének venni, ennek megfelelően október 22-én este fogjuk tartani az idei évben a keszthelyi rendezvényt.”

A megemlékezés fél 6-kor ökumenikus istentisztelettel kezdődik a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Ezt követően a szobornál beszédet mond dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Nagy Bálint polgármester és Benke Ferenc, az 1956-os forradalom résztvevője. Közreműködik Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatója, valamint a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar. A Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese elmondta, a 22-dikei rendezvény mellett a hétvégén is lesz program.

„Kapcsolódva egy kicsit a 23-hoz, a családi hétvégék programsorozaton belül a szombat esti fellépés szintén a Hevesi Sándor Színház színészeivel is a forradalomra emlékezik. Ott is lesz egy ünnepi összeállítás. Ez már ugye a Fő téren lesz a felállított színpadon és annak a környékén lehet ezt majd meghallgatni.” – mondta el Osvald Bálint igazgatóhelyettes.

Pénteken a megemlékezés után rendezik a hagyományos fáklyás felvonulást. A Fő térről indul a menet a Széchenyi utcában található emléktábláig. A egyetemisták idén nem tartanak külön felvonulást, ők is csatlakoznak a menethez, így az egyetem udvarán található kopjafánál is lesz egy megálló. Rossz idő esetén a megemlékező beszédeket a Balaton Színházban tartják meg.

Lendvai Bianka – Keszthelyi TV

https://tvkeszthely.hu/hirek/8533-penteken-lesz-az-apos-56os-megemlekezes