Madarak és fák napja

2024. május 14. (kedd)

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület tagjai verssel és zenével hívták fel a figyelmet a természetre és a környezetre az Erzsébet-ligetben május 11-én. A madarak és fák napja alkalmából tartott programon- a 125 éves liget történetét is megismerhették az érdeklődők.

A madarak és fák napját 1996 óta minden év május 10-én ünnepeljük Magyarországon. A madarak és a környezetük védelmének ünnepe, több mint száz éves. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. A jeles napot ebben az évben is a Festetics vonósok közreműködésével ünnepelte meg a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. Az egyesület hagyományos programján ezúttal is verssel és zenével hívták fel a figyelmet környezetünk megóvásának jelentőségére a Balaton-part egyik legszebb zöld területén, az Erzsébet-ligetben. „Jelentősen csökken sajnos Keszthelyen is a zöldterületeknek a kiterjedése és az emberek nagyon szeretik a természet közeli élőhelyeket, az azokban történő tartózkodást. A madaraknak a nyugtató csiripelését, a természetnek a nyugtató zaját és emiatt nagyon fontos, hogy ezeket megőrizzük és itt is egy természet közeli élővilág van még jelen.”- adott tájékoztatást az egyesület részéről Molnár Richárd.

A szavalásra, vers felolvasásra többen is vállalkoztak a természetben. Köztük a város polgármestere, Manninger Jenő is. A szervezők azt kérték az emberektől, hogy a figyelemfelhívó programra hozzanak magukkal egy XX. századi tavaszi verset. Fresch Miklósné diákkori kedvelt versét mondta el a környezetvédők rendezvényén. „Nagyon-nagyon szeretem a természetet is meg a költészetet is. Úgyhogy már gimnazista korom óta nagyon szeretem a verseket és vannak olyan költők, akik nagyon közel állnak a világomhoz. Ilyen Áprily Lajos mag Tóth Árpád. Van Áprilynak egy olyan verse – az Április – ami megmaradt a fejemben és nagyon szeretem. Pont a tavaszról szól.-mondta Fresch Miklósné a rendezvényen.

A több száz növényfaj alkotta Erzsébet-liget az idén 125 éves. A jubileum alkalmából a Festetics-örökségként számon tartott terület, történetét és növényvilágát is megismerhették, akik részt vettek a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület programján.

Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Képek